Ny undersøgelse kaster lys over en række landes mørke bagsider

Brugerne af rejsesiden Skyscanner.com har stemt om, hvem der er verdens mest uhøflige land.

Franskmændene har, præcis som deres 324 meter høje metalmonster af et Eiffeltårn, næsen ubøjeligt i sky. I hvert fald ifølge en ny undersøgelse, der udstiller verdens mest uhøflige lande, forstået som lande hvor indbyggerne er mest uvenlige og mindst tilbøjelige til at trække på smilebåndet.

De baguette-bagende franskmænd topper listen med hele 19 procent af stemmerne. På andenpladsen finder man de vodka-glade russere med 16 procent. Storbritannien napper tredjepladsen med 10 procent, mens vores tyske naboer er på fjerdepladsen med cirka 10 procent.





Undersøgelsen er baseret på svar fra over 1200 brugerne på den europæiske rejseside Skyscanner.com, hvoraf 60 procent af respondenterne var fra britiske.

At franskmændene napper denne lidet flatterende titel er ikke overraskende, og det genopliver den sejlivede fordom, om at franskmændene er snobbede. Fordommen om Frankrig er dog ikke fri fantasi ifølge forfatter og globetrotter Jens Allingstrup, medlem af Eventyrernes Klub.

- Det er ikke overraskende. Frankrig er et meget intellektuelt og selvhøjtideligt land, og det afføder nogle mærkelige holdninger til omverdenen. På rejser har jeg oplevet, at franskmændene ikke ville forstå mine venner, selv om de talte god ”gymnasiefransk”. Denne tendens var meget slem tidligere, men det er blevet bedre i de senere år, hvor franskmændene er blevet meget bedre til at tale engelsk, siger den rejseglade forfatter, der, som den eneste i verden, har cyklet tværs gennem Rusland i 1997.





Jens Allingstrup, som selv forstår russisk, kan godt forstå, at turister opfatter russere som værende ligeså kolde som deres klima. Deres kulturelle væremåde er stadig ”stærk mand og fatter bestemmer”. Men de er også langt dårligere til fremmedsprog end andre steder i Europa, fortæller forfatteren, der dog indvender, at det russiske sprog utilsigtet kan lyde fjendtligt.

- Ved Bajkal-søen, langt ude i Sibirien, kom en fattig russisk fisker hen til vores rejseselskab. Han brummede noget til os på russisk, og de andre rejsende troede, at han ville slå os ihjel. Det han i virkeligheden sagde var: ”Vil I købe nogle fisk?, beretter han grinende.

En lignende forklaring giver Tatiana Danilova, Skyscanners russiske markedsmanager, til Forbes Magazine. Hun mener at det, som turister opfatter som fjendtlighed ofte bare er kulturelle forskelligheder.

- Det russiske sprog er ikke så høfligt som engelsk, så når man oversætter russisk direkte til engelsk, kan det lyde mere uhøfligt, end russerne har tiltænkt det, siger hun.

Gammel strid kan spille ind


Ifølge Skyscanners rejseredaktør, Sam Baldwin, kan fordelingen af respondenter også have påvirket resultatet af undersøgelsen, fordi majoriteten af respondenterne var britiske.

- Der har altid været en rivalisering mellem Storbritannien og Frankrig, og det kan have spillet ind i undersøgelsen, siger han til Forbes Magazine men fastslår dog: ”selv franskmændene indrømmmer, at måden de bliver opfattet på ikke er baseret på et løst grundlag.