Her er Kinas nye super-jagerfly

Myndighederne i Kina har frigivet oplysninger og fotos af en ny type jagerfly, der formentlig skal stationeres på landets nye og eneste hangarskib.

Det kinesiske militær præsenterede i denne uge til nogen international overraskelse et nyt stealth-jagerfly, som er bygget i materialer, der gør det vanskelig at opdage på en radar, skriver Reuters.

Flyet, der af kineserne er døbt J-31, har to motorer og dets landingsstel tyder på, at de første udgaver skal kunne anvendes til at starte og lande på Kinas første hangarskib, som blev søsat i sidste måned, efter at Kina købte det som halvfærdigt skrog af Rusland for et par år siden. Det 300 meter lange skib »Liaoning« er endnu ikke sat i aktiv tjeneste.

Det nye jagerfly fløj sin officielle jomfrutur onsdag i denne uge og var ifølge officielle kinesiske kilder i luften i 11 minutter.

Nyhedsbureauet AFP citerer en militærekspert, Andrei Chang, for, at flyet tilsyneladende skal spille op med USAs femte generation af stealthfly, men at det ikke har nær så kraftige motorer, og at anvendelsen af radar-absorberende materialer er begrænset i forhold til amerikanske stealthfly.

Samtidig vurderer han, at det vil vare adskillige år, før det er færdigudviklet og klar til indsættelse.

En sikkerhedsekspert på Lowy Institute i Sydney, Sam Rogeveen, giver dog overfor Reuters udtryk for, at han er ret imponeret:

- Dette er det andet splinternye flydesign, som vi har set fra Kina indenfor de seneste to år, og det er udtryk for den ret imponerende tekniske udvikling, som i hvert fald sætter dem i førerposition i forhold til deres regionale naboer, siger han.

Kina har i forvejen udviklet og videreudviklet jagerflyet J-20, som også er delvist bygget af stealth-komponenter, men det vurderes af eksperter til at være tungere og mindre manøvredygtigt end J-31-modellen.

Læs også:

Lige nu på BT PLUS

Mode og skønhed
Effektivt 14 dages video trænings- program

Effektivt 14 dages video trænings- program

07/08
Mode og skønhed
Kom i form på hjul - på 8 uger

Kom i form på hjul - på 8 uger

29/04
Mode og skønhed
2,5 pct: Historisk lån på gaden

2,5 pct: Historisk lån på gaden

26/08
Mode og skønhed
Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

15/08