I tre år lå sagen henlagt og glemt, da politiet mente, den lille pige havde taget sit eget liv. I tre år kæmpede pigens mor for at få sagen åbnet igen. Nu er det kommet frem, at en hemmelig norsk millionær støttede hende med penge for at hjælpe.

Den både sørgelige og mystiske sag om den otteårige pige Monikas død skabte genlyd og chokbølger i Norge.

Endnu husker hendes mor Kristina Sviglinskaija, hvordan hendes lille datter så ud, da hun en novemberdag for fem år siden fandt hende hænge fra dørhåndtaget i entreen, efter hun var kommet hjem til deres kælderlejlighed vest for den norske by Bergen.

»Jeg kunne ikke tro det, jeg så. Jeg måtte bæres ud, for jeg kunne ikke gå selv. Så segnede jeg om i køkkenet,« har hun fortalt.

I begyndelsen henlagde politiet sagen og konkluderede, at Monika havde taget sit eget liv. Siden støvede en anden efterforsker sagen af og fandt flere fejl. Det førte til, at Kristinas 34-årige litauiske ekskæreste - Donatas Lukosevicius - blev anholdt for to år siden, hvorefter han blev tiltalt for at have kvalt den lille pige med det bælte, der blev fundet om hendes hals.

Otteårige Monika og Donatas Lukosevicius.
Otteårige Monika og Donatas Lukosevicius. Foto: HANDOUT / Marit Hommedal
Vis mere

Tog anonym kontakt til hendes advokat

Nu er det kommet frem, at en hemmelig millionær støttede Kristina Sviglinskaja med penge og en privatefterforsker for at hjælpe hende med at give Monika retfærdighed.

Det skriver norske VG.

Forretningsmanden og mangemillionæren Berge Gerdt Larsen bidrog i det skjulte økonomisk i det tragiske sag. Det bekræfter både privatefterforskeren Ola Thune, som arbejdede for millionæren, og bistandsadvokaten Stig Nilsen, som hjalp Monikas mor med sagen.

Berge Gerdt Larsen involverede sig i sagen i foråret 2014, da den igen dukkede op i medierne, efter der blev spekuleret over den underlige henlæggelse af sagen som selvmord. Stig Nilsen stod frem og fortalte, at han arbejdede for Monikas mor og sagde, at han det meste af tiden havde arbejdet gratis og af egen lomme.

Mangemillionæren bad derfor Ola Thune om at tage kontakt med advokaten for at bidrage økonomisk til sagen, så han ikke skulle stå med alle udgifterne selv.

'Havde et reelt ønske om at hjælpe'

Ifølge Stig Nilsen blev de fleste af hans udgifter senere dækket af det offentlige, efter han blev udnævnt som Kristinas bistandsadvokat, men Berge Gerdt Larsen sørgede for, at han ikke tabte penge.

»Jeg forstod først senere, at der var tale om Berge Gerdt Larsen. Jeg forstod også, at han ikke ønskede noget for det, men bare havde et reelt ønske om at hjælpe andre i kampen for retfærdighed,« siger Stig Nilsen til VG.

Otteårige Monika.
Otteårige Monika. Foto: HANDOUT
Vis mere

Selv har Ola Thune omtalt sagen i bogen 'Byen vest for loven', som udkom for nylig.

»Via andre fik jeg at vide, at han donerede store pengesummer til gode formål. Måske passede det ikke med hans image som kompromisløs forretningsmand, for han talte aldrig om det selv. Derfor blev jeg egentlig heller ikke overrasket, da han spurgte, om jeg kunne undersøge, om Monikas mor havde behov for hjælp eller økonomisk støtte,« skriver han.

Kristina var havnet i gæld

Ola Thune fortalte ikke, hvem hans arbejdsgiver var. Men under mødet med Stig Nilsen fik han at vide, at Monikas mor absolut havde behov for økonomisk støtte, for hun var havnet i gæld i forsøget på at få sagen genoptaget.

Og det var heldigt, den blev det, efter en anden efterforsker fandt flere fejl i politiet arbejde. For sandheden viste sig at være en hel anden end selvmord.

Otteårige Monika havde været syg om morgenen den 14. november 2011, så hun var blevet alene hjemme fra skole, mens Kristina var taget på arbejde.

Syv gange havde datteren forsøgt at ringe til sin mor i minutterne op til klokken 08.45. Da Kristina opdagede de mange opkald i en pause på sin arbejdsplads, hvor hun ikke måtte have telefonen fremme, ringede hun tilbage til datteren. Men hun tog den ikke.

Og med det samme, hun om eftermiddagen kom hjem fra arbejde, kunne hun se, at der var noget helt galt.

»Det første, jeg lagde mærke til, var, at noget var galt med døren. Sprosserne var sat ind mod væggen, hvor de plejede at være hen over glasset på indgangsdøren. Jeg så, at glasset var knust. Der blev jeg helt følelsesløs i kroppen,« fortalte hun under retssagen i sommer ifølge VG.

'Lagde hende i mit skød, aede hende i håret'

Inde i lejligheden så hun en økse. Og en masse knust glas.

»Jeg løb ind og råbte: 'Monika, Monika, Monika.«

Otteårige Monika blev fundet død under mystiske omstændigheder i 2011.
Otteårige Monika blev fundet død under mystiske omstændigheder i 2011. Foto: Privat
Vis mere

Hun fik intet svar. Inde i en mørk entré så hun hvorfor. Hængende i et bælte fra et dørhåndtag så hun sin lille datter.

»Hun hang i dørhåndtaget. Bæltet var så stramt bundet rundt om håndtaget, at jeg måtte bruge mange kræfter på at få den løsnet. Jeg prøvede at binde det op, men det kunne jeg ikke. Men det lykkedes mig at få det af dørhåndtaget,« sagde Kristina i retten.

»Så tjekkede jeg hendes puls. Men hun var kold og stiv.«

Inde i soveværelset fandt hun en dyne, efter hun havde ringet til politiet.

»Jeg lagde den over hende, fordi hun var så kold. Så lagde jeg hende i mit skød, aede hende i håret og kyssede hende. Dette er ikke noget, du ønsker skal ske for din værste fjende,« sagde hun ifølge norsk TV 2.

Ekskærestens DNA fundet flere steder

Efter sagen blev genåbnet, fandt man Kristinas ekskærestes DNA på Monikas hals og andre steder på hendes krop. Der var også spor efter ham på det bælte, der tog livet fra hende.

Kristina og Donatas Lukosevicius var gået fra hinanden blot en måned forinden, Monika blev fundet død.

Da dommen faldt i sagen i sommer - næsten fem år efter - blev han idømt 18 års forvaring. Derudover blev han også dømt til at betale 250.000 norske kroner i erstatning til Monikas mor.

Millionæren Berge Gerdt Larsen har ikke selv kommenteret sin involvering i sagen.