Det var med budskaber om 'at række hånden frem', 'dialog frem for krigshandlinger' og en langt mere nedtonet udenrigspolitik, at Barack Obama i 2008 satte sig til rette i chefstolen i The White House. Hans tid for enden af bordet har dog være langt blodigere, end retorikken lagde op til.

For lige siden sin indsættelse i 2008 har Barack Obama ført en udenrigspolitisk strategi, hvor likvideringer af militære og politiske modstandere i Afrika, Pakistan, Yemen og andre konfliktområder til tider har været hverdagskost.

Den største 'skalp' tog Obama, da han beordrede et hold fra Navy Seals til at opsøge Osama bin Laden i sit skjul i den pakistanske by Abottabad og likvidere ham. Aktionen blev en succes, og selv Obamas republikanske modstandere måtte bøje sig i støvet og hylde ham.

Langt mere kontroversiel har de næsten ugentlige bombardementer af forskellige mål rundt omkring i verden dog været.

I følge en opgørelse, som er udarbejdet af 'Bureau of investigative journalism', har Obama personligt blåstemplet hundredvis af droneangreb, som har kostet op mod 4.000 mennesker livet. Et tal, som er lavt sat i forhold til andre opgørelser, der estimerer tallet til at være næsten dobbelt så højt.

Opgørelsen viser eksempelvis, at 298 af 350 droneangreb over Pakistan siden 2004 er blåstemplet af Barack Obama, og når man dykker længere ned i tallene, tegner der sig et billede af hyppige drab på civile. I Pakistan alene har godt 3.300 mennesker mistet livet som følge af angrebene, og ud af det samlede tal er op imod 885 af de omkomne civile - 176 af dem børn.

Lignende billeder tegner sig i både Yemen og Somalia, hvor civile ligeledes optræder hyppigt i statistikkerne.

Men på trods af den tilsyneladende store kløft mellem Barack Obamas ord før valget - og handlinger efter - har angrebene ikke svækket Præsidenten i valgkampen. Det vurderer USA-ekspert, Torsten Jansen.

- Da Barack Obama tiltrådte i 2008, var der en bekymring om, om han nu var hård nok i forhold til at udøve rå magt. Og der kan man sige, at Obama har vist med de her droneangreb og likvideringen af Osama bin Laden, at han bestemt er i stand til at handle, når det er påkrævet. Det forventer de amerikanske vælgere også af en amerikansk præsident, så det er ikke noget, der tæller ned hos vælgerne, siger Torsten Jansen til bt.dk.

Han fortæller videre, at droneangrebene for det meste omtales positivt i de amerikanske medier, da bombardementerne har fået ram på flere højtstående Al-Qaeda og Taliban-medlemmer.

- Og så er amerikanske soldater ikke i fare, når man bruger den her strategi, og det er en strategi, som for alvor har rystet Al-Qaeda og Taliban. Obama har bare gjort det, som amerikanske vælgere forventer af en amerikansk præsident: Gjort alt i sin magt for at sikre amerikanernes sikkerhed. Derfor har det heller ikke været et tema, som man har diskuteret i valgkampen, siger Torsten Jansen.

Alligevel har debatten ikke været totalt fraværende - i hvert fald ikke internationalt. Her er stadigvæk flere kritikere begyndt at melde sig, i takt med at antallet af civile dræbte vokser. For selvom Obama er mere diplomatisk, og tager sine allierede langt mere med på råd end forgængeren George W. Bush gjorde, er han gradvist begyndt at vise sig som en mindst lige så kompromisløs Præsident.

- Debatten om drone-programmet foregår hovedsageligt i Europa. Man diskuterer, om det er en fair måde at føre krig på, da drone-angrebene ofte rammer uskyldige civile. Og så er de mennesker, man slår ihjel, ikke dømt for nogen forbrydelse ved en domstol, og man er aldrig helt sikker på, om det mål man forsøger at ramme, rent faktisk befinder sig i bygningen. Så det er blevet meget kontroversielt i Europa, siger Torsten Jansen.

Han fastslår dog, at de amerikanske vælgere overvejende er positivt stemt over for drone-angrebene.

- Amerikanerne forventer de her ting af en Præsident. Han skal beskytte USA, og det har han gjort på lige så brutal vis, som hans forgænger George Bush. Der kan man ikke sige, at han har været blødere, siger Torsten Jansen.

I følge Bureau of investigative journalism har Barack Obama senest beordret et droneangreb den 24. oktober i den nordlige del af Waziristan, Pakistan. Angrebet kostede op imod fem mennesker livet, mens otte blev såret. En af de dræbte var en pensioneret lærerinde, som tilfældigt gik forbi målet, da dronens missiler ramte.