Flere danske aktivister medvirker i aktionen på atomkraftværket Oskarshamn i Sverige. Greenpeace frygter, at en ulykke på stedet vil få alvorlige konsekvenser i Danmark.

SVERIGE: Aktivister fra Greenpeace er onsdag morgen trængt ind på området omkring det svenske atomkraftværk Oskarshamn i Småland, som miljøorganisationen kræver lukket.

Bevæbnet med et banner med teksten »tid til pension« vil aktivisterne sende et klart signal til den svenske regering om, at atomkraftværket bør lukkes på grund af sin høje alder.

Oskarhamn Greenpeace 4

»Oskarshamn hører til blandt Europas ældste reaktorer. Der er tre reaktorer, og to af dem er henholdsvis 42 og 39 år gamle, og det betyder, at de har overskrevet deres tekniske levealder. De bliver mere og mere problematiske i forhold til sikkerheden,« siger Tarjei Haaland der er klima- og energimedarbejder i Greenpeace Danmark.

Der er fire danske aktivister involveret i aktionen, og en af dem befinder sig ifølge oplysningerne fra miljøorganisationen på taget af den ene reaktor. De andre aktivister befinder sig også i området omkring reaktoren, som de fik adgang til ved at forcere et hegn.

Oskarshamn ligger omkring 300 kilometer fra København, og derfor frygter Greenpeace, at en ulykke på kernekraftværket også kan få alvorlige konsekvenser for Danmark.

»En ulykke vil i høj grad også kunne berøre Danmark med hensyn til radioaktivt nedfald. Hvis der sker en nedsmeltning, så kommer de radioaktive stoffer ud til omgivelserne, og det er den værst tænkelige situation. Det er ikke særligt sandsynligt, men konsekvenserne kan blive helt fatale, ikke alene for Sverige, men også for Danmark,« fastslår Tarjei Haaland.

Han peger på, at Greenpeace har udgivet en ny rapport, som belyser sikkerhedsproblemerne med ældre atomkraftværket i Europa. Ifølge rapporten er flere reaktorer så gamle, at risikoen for ulykker stiger voldsomt. Derfor er det i særdeleshed bekymrende, at E.ON, som ejer Oskarshamn, ikke har planer for at neddrosle aktiviteten på værket, mener Greenpeace.

»Ejeren af atomkraftværket planlægger at øge effekten ved reaktor 2 voldsomt meget. I stedet for at lukke gør de effekten større, og så belaster man kraftværket endnu mere end i dag. I kombination med, at reaktoren burde skrottes, så er det sikkerhedsmæssigt dybt problematisk,« siger Tarjei Haaland.

Her er aktivisterne ved at sænke banneret ned ad kraftværket. Foto: Greenpeace



BNB