En international gruppe af akademikere indstiller beboerne på de sydlige græske øer til Nobels Fredspris. En dansker er blandt akademikerne.

Midt i en økonomisk krise har indbyggene på de græske øer hjulpet hundredetusindevis af flygtninge og migranter, der har krydset Det Ægæiske Hav. Derfor fortjener de Nobels Fredspris. Det mener en gruppe akademikere fra en række lande, heriblandt Danmark.

Den britiske avis The Guardian skriver, at en række anerkendte forskere lægger pres på Nobelpris komiteen for at give fredsprisen til de græske øboere.

Af de mere end 900.000 mennesker, der er søgt mod Europa det seneste år, har langt hovedparten taget den farlige rute over Det Ægæiske Hav mellem Tyrkiet og Grækenland. I simple gummibåde er de sejlet til øer som Lesbos, Kos, Chíos, Samos, Rhodos og Leros. En farefuld færd, der har ført til mange drukneulykker.

Beboerne på de græske øer har taget så godt imod de tilrejsende, at de fortjener verdens fineste fredspris. Det mener i hvert fald en gruppe akademikere.

Gruppen har ifølge The Guardian fået støtte af den græske minister for Migration, Yiannis Mouzalas, der angiveligt har givet regeringens fulde støtte til nomineringen.

En græsrodsbevægelse ved navn Avaaz har på internettet indsamlet 280.000 underskrifter for, at øboerne skal have fredsprisen. På en hjemmeside skriver gruppen:

»Bedstemødre har sunget for skræmte små babyer, mens lærere, pensionister og studerende har tilbragt måneder med at tilbyde mad, husly, tøj og komfort til de flygtninge, der har sat livet på spil for at flygte fra krig og terror.«

Gruppen af akademikere, hvis navne snart vil blive afsløret, begrunder ifølge The Guardian deres indstilling med, at den græske befolkning har været hårdt ramt af økonomisk krise i 2015. Alligevel har de haft overskud til at åbne deres hjem og sat livet på spil for at redde flygtninge fra druknedøden.

Normalt gives Nobels Fredspris til individer eller grupper, så hvis den skal gives til øboerne er det mest sandsynligt, at en lokal hjælpeorganisation eller et individ får prisen.

Nobelpriskomiteen har deadline for indstillinger 1. februar.