Stor usikkerhed om dødstallet - forlydender om alt fra 6 til 34 dræbte gidsler

Algeriske sikkerhedsstyrker angreb torsdag det gasanlæg, hvor flere udenlandske gidsler holdes fanget af en islamistisk gruppe. Der hersker stor uklarhed om antallet af dræbte og undslupne.

Gidseldramaet i Algeriet tog torsdag en blodig og dramatisk drejning, da algeriske helikoptere angreb terrorister ved det gasanlæg i Sahara-ørkenen, hvor de har holdt et stort antal gidsler fanget.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters lykkedes det algeriske sikkerhedsstyrker at befri 25 udenlandske gidsler, mens seks skulle være blevet dræbt.

Der er dog stor usikkerhed forbundet med antallet, nyhedsbureauet ANI og TV-stationen Al-Jazeera melder om 34 dræbte gidsler og 15 dræbte gidseltagere, da regeringsstyrker affyrede skud mod en bil, som de forsøgte at flygte i. Ingen af dødstallene er bekræftet fra officiel side.

Det er gidseltagere fra terrorgruppen »Blodets Brigade«, som har forbindelser til Al-Qaeda i Nordafrika, der står bag gidseldramaet på gasindvindingsanlægget 800 kilometer syd for hovedstaden Algier, hvor et stort antal udenlandske og algeriske ansatte er blevet taget til fange. Anlægget drives af det britiske olieselskab BP og norske Statoil, og blandt gidslerne var en halv snes nordmænd, samt amerikanere, andre europæere og japanere. Under tilfangetagelsen var der rapporter om, at flere af udlændingene inde på gasanlægget fik bombebælter spændt omkring livet.

Gidseltagerne har forlangt, at Frankrig stopper landets offensiv i Mali og kræver 100 militante islamister løsladt fra fængsler i Mali.

De algeriske sikkerhedsstyrkers modangreb torsdag blev ifølge Reuters sat ind mod et antal køretøjer, som gidseltagerne anvendte til at transportere gidsler fra gasanlægget væk i, og det blev indledt efter, at terroristerne havde forlangt at få frit lejde til at rejse til Libyen med deres udenlandske fanger.

Lereren af terroraktionen, Abu al Baraa, rapporteres at være blandt de dræbte gidseltagere. Oplysningen kommer ifølge Reuters fra det mauritanske nyhedsbureau, der under aktionen var i kontakt med oprørerne på gasanlægget.

Sent torsdag eftermiddag oplyste det officielle algeriske nyhedsbureau APS, at fire udenlandske gidsler var befriet af algeriske tropper, men omstændighederne blev ikke oplyst. Det mauritanske nyhedsbureau ANI har ligeledes oplyst, at tre belgiere, to amerikanere, en japaner og et britisk gidsel har overlevet - alle oplysninger er dog behæftet med stor usikkerhed - der er end ikke sikkerhed om antallet af tilbageholdte udlændinge.

Terroristerne har fra begyndelsen af aktionen hævdet, at de holdt 41 udlændinge som gidsler, mens de algeriske myndigheder blot har oplyst, at det drejer sig om flere end 20. Også antallet af algeriske medarbejdere på gasanlægget hersker der usikkerhed omkring, men ifølge Reuters har 180 algeriere haft held til at flygte fra stedet.

Den britiske, norske, amerikanske og franske regering har alle meldt, at de følger den bekymrende situation i Algeriet tæt, og den franske præsident, Francois Hollande, meddelte torsdag aften, at situationen i Algeriet retfærdiggør den franske intervention i nabolandet Mali.

- Det, der sker i Algeriet, styrker beviset for, at min beslutning om at intervenere i Mali var rigtig, siger Hollande.