Manglen på dialog mellem Spanien og regionen Catalonien gør det svært at finde løsninger på konflikt.

Barcelona. Situationen i Spanien, hvor regionen Catalonien ønsker en afstemning om løsrivelse, er ganske alvorlig. Parterne er langt fra hinanden og i sidste ende kan det ende med, at yderliggående grupper griber til våben.

Det vurderer forsker ved Institut for Engelsk, Germansk og Romansk ved Københavns Universitet Morten Heiberg, efter at lederen af den lokale catalonske regering, Carles Puigdemont, har sagt, at regionens selvstyre de facto er ophævet.

- Centralmagten har simpelthen overtaget Cataloniens finanser og har dermed fjernet deres handlemuligheder. Det bliver betragtet, som om man har fjernet deres selvstyre, siger forskeren.

Den spanske region er en af de rigeste i landet. Catalonien har dog i flere hundrede år følt sig undertrykt, og der har længe været en bevægelse for - om ikke løsrivelse - så øget selvstyre.

- De seneste år har centralmagten ikke været lydhør over for selvstyrebevægelsen. Og internt i regionen er der rykket politisk, så løsrivelsesstrategien er blevet mere mærkbar.

- Internt taler man om, at det er et forsøg på at fastholde magten hos det parti, der styrer regionen nu. De har været presset af nye partier, der arbejder hårdt for løsrivelse, siger Morten Heiberg.

Han fortæller, at en reel løsrivelse vil være nært umulig, da det vil sende Catalonien ud af alle internationale aftaler, inklusive EU. Det vil medføre kaos og økonomisk ruin.

- Det, der er bekymrende, er, at den politiske dialog kan fejle så meget, at vi står her.

- Det er i alles interesse, at der findes en løsning. Men det er en alvorlig konflikt, og det er svært at se en løsning.

- Centralregeringen siger hele tiden, at det er en politiopgave at slå ned på dem, der vil løsrive Catalonien, da det strider imod forfatningen.

- Og catalonierne er helt holdt op med at følge centralmagtens anvisninger, siger Morten Heiberg.

Han ser en risiko for, at situationen kan blive endnu værre.

- Jeg tror ikke, at vi får en reel væbnet konflikt. Men når nogle af disse løsrivelsesgrupper ikke kan komme igennem politisk, så kan de gribe til vold.

- Spanien har en historie, der er præget af voldelige tilgange til spørgsmål om regional selvstændighed, siger forskeren.

/ritzau/