Fremover vil kvinder være bedre beskyttet mod livmoderhalskræft, når den nye HPV-vaccine, V503, kommer på markedet, skriver den amerikanske sundhedsstyrelse (FDA) på sin hjemmeside.

Livmoderhalskræft ville være udryddet, hvis alle piger blev vaccineret med en ny HPV-vaccine, der netop er godkendt i USA

Den nye vaccine V503 indeholder fem ekstra HPV-typer, sammenlignet med den nuværende Gardasil-vaccine, der har været på markedet siden 2007.

Dermed beskytter den mod op til 90 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft, oplyser overlæge og forskningschef ved Den Koordinerende Forskningsenhed på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Jesper Mehlsen:

»Det betyder i praksis, at hvis alle piger blev vaccineret, kunne denne kræftsygdom udryddes,« siger han.

Over 350.000 danske kvinder har modtaget vaccinen indtil nu. De seneste fem år har den været en del af børnevaccinationsprogrammet for at sænke antallet af livmoderhalskræfttilfælde. En sygdom, der hvert år koster næsten hundrede danske kvinder livet, viser tal fra den nordiske kræftdatabase Norcan.

Til Danmark i 2015

Selvom vaccinen nu er godkendt i USA, skal den også godkendes af det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) for at komme de danske kvinder til gode. Medicinalvirksomheden Sanofi Pasteur MSD oplyser til BT, at man forventer, at vaccinen kommer på markedet i Europa - og dermed også i Danmark - ’i løbet af 2015’. Alligevel har 3.744 danske kvinder allerede prøvet vaccinen i forbindelse med et fireårigt forsøgtprojekt, oplyser overlægen:

»Danske kvinder har haft stor betydning for godkendelsen af den nye vaccine. De udgør næsten en fjerdedel af alle deltagere i forsøget,« siger Jesper Mehlsen, der har stået i spidsen for test af V503.

Der er endnu ikke foretaget nogle langtidsstudier af den nye HPV-vaccine, men det er ifølge Kræftens Bekæmpelse ikke noget problem:

»Et stort internationalt studie har kørt i fire år, hvor man har fulgt de kvinder, som har fået enten den nye vaccine eller den nuværende vaccine. På baggrund af resultater fra denne undersøgelse har FDA godkendt V503. Og de godkender jo ikke vaccinen, medmindre de mener, at den har en meget sikker profil,« siger Susanne Krüger Kjær, professor og overlæge fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning og Rigshospitalet.

Hun understreger dog samtidig vigtigheden af, at denne slags studier finder sted:

»Vi vaccinerer raske piger for at forebygge, og derfor skal vi hele tiden indsamle så meget information, at det europæiske lægemiddelagentur EMA og den amerikanske sundhedsstyrelse FDA har så godt et grundlag som muligt til at bedømme vaccinens sikkerhed. Vi skal vide, at vi gør mere godt, end vi gør dårligt,« siger hun.

Ind til nu har omkring 1.096 danske piger indberettet bivirkninger pga. den nuværende vaccine Gar-dasil, hvoraf 257 er alvorlige.

Heller ikke denne vaccine (Gardasil) er blevet undersøgt i langtidsstudier. Det fortæller den amerikanske professor i medicin ved University of Missouri-Kansas City, Diane Harper, der har stået for flere forskningsprojekter om effekten og sikkerheden af vaccinen:

»Merck (producent af vaccinen) har aldrig fremvist nogen langtidsstudier. De indrømmer, at effekten ikke varer evigt ved at opfordre kvinder, som har modtaget vaccinen, da den kom frem i 2007, til at få fornyet vaccinen.

Denne besked kommer ikke direkte fra virksomheden, men via medlemmer af dens lægelige advisory board (en slags bestyrelse, red.), siger hun.

Diane Harper understreger derfor vigtigheden af, at man stadig lader sig screene for livmoderhalskræft, selvom man har modtaget vaccinen.

Fakta: HPV

HPV er en virus, der overføres seksuelt, men den giver ingen symptomer. Som regel forsvinder infektionen af sig selv, som når vi har en forkølelse. Men hos en lille gruppe bliver infektionen kronisk. De kvinder har en større risiko for at blive ramt af livmoderhalskræft. Der findes over 100 HPV-typer. De fleste infektioner er uden symptomer og forsvinder spontant, men mindst 12 HPV-typer er kræftfremkaldende.

Gardasil beskytter mod HPV 6, 11, 16 og 18. Kvinder, der er vaccineret efter seksuel debut, kan være inficeret med HPV typerne på vaccinationstidspunktet, og man kan derfor ikke være sikker på vaccinens effekt.

Den nye, kommende vaccine, V503, beskytter mod de samme HPV-typer plus yderligere fem: 31, 33, 45, 52 og 58.

Vaccinationen er ikke et alternativ til screening for livmoderhalskræft, derfor er det vigtigt, at vaccinerede kvinder også deltager i screeningsprogrammet, da HPV-vaccinationen ikke beskytter mod alle HPV-typer.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse, Rigshospitalet. dk o. a.

Fakta: Bivirkninger

Over 350.000 danske piger har indtil nu modtaget HPV-vaccinen.

Af dem har 1.096 indberettet bivirkninger. Heraf 257 alvorlige.

2009 Indberetninger: 288. Heraf alvorlige: 25

2010 Indberetninger: 66. Heraf alvorlige: 5

2011 Indberetninger: 43. Heraf alvorlige: 8

2012 Indberetninger: 96. Heraf alvorlige: 18

2013 Indberetninger: 511 Heraf alvorlige: 177

2014, 1. kvartal Indberetninger: 91 Heraf alvorlige: 24

Kilde: Sundhedsstyrelsen, ’Nyt om bivirkninger’ maj 2014.