Et forbud mod stor elektronik i flykabinen er trådt i kraft. Elektronik er problematisk, forklarer forsker.

København. Når en bærbar skal gennem sikkerhedskontrollen i lufthavnen, kan det være svært at se igennem materialet.

Derfor giver et amerikansk og britisk forbud mod, at flypassagerer tager større elektronik med i håndbagagen, bedre sikkerhed, mener Ulrik Lund Olsen, der er forskningskonsulent ved DTU Fysik.

Forbuddet er rettet mod særlige lande i Nordafrika og Mellemøsten.

- Det giver god mening. Elektronik er problematisk. De instrumenter til at scanne, som man har nu, har en udfordring. Det kan være svært at se, hvad der er inde i elektronikken, siger forskeren og tilføjer:

- I elektronik kan man gemme eksplosiver i. Det er ingen hemmelighed, at scannerne ikke kan give en absolut sikkerhed, siger han.

Ifølge forskningskonsulenten afhænger sikkerheden ved scanningen af elektronikken også af, hvor trænet en operatør, der betjener maskinen, er.

Han har ikke indblik i operatørernes niveau i forskellige lufthavne, men han forventer, at man i Københavns Lufthavn er i toppen i forhold til at tjekke elektronik, da operatørerne her har en god uddannelse.

Det nye forbud betyder, at telefoner, tablets og bærbare computere med en længde på over 16 centimeter, en bredde på over 9,3 centimeter og en dybde på 1,5 centimeter fremover skal tjekkes ind og opbevares i flyets lastrum.

Selv om den store elektronik blot er flyttet fra flyets kabine til lastrum, så giver forbuddet stadig god mening, mener forskeren.

- Når man tjekker bagagen ind, så den havner i lastrummet, så ved man ikke præcis, hvor den havner. Man har heller ikke mulighed for at håndtere den under flyvningen.

- Så hvis man har lavet en bombe, så skal den være klar inden. Det gør det sværere for terroristerne, siger Ulrik Lund Olsen.

Desuden har flypersonalet bedre scannere og længere tid til at scanne den indtjekkede bagage.

I forvejen må flypassagerer heller ikke have beholdere med væske med, der er større end 100 milliliter.

Men inden for nogle år, kan det være, at forbud mod elektronik og væsker kan blive unødvendigt på grund af ny og bedre teknik, forklarer forskeren.

- Der er fra hele branchen et skub for at udvikle teknologi, der er mere følsom og dermed kan gøre passagernes oplevelse mere glidende, og samtidig have sikkerheden i orden.

- Det er blandt andet farverøntgen og en flerdelt scanning af bagagen, som kan give en mere nøjagtig måling end i dag, siger Ulrik Lund Olsen.

Det britiske og amerikanske forbud er trådt i kraft lørdag. Det amerikanske forbud gælder for otte lande - Marokko, Tyrkiet, Egypten, Jordan, Saudi-Arabien, Kuwait, Qatar og De Forenede Arabiske Emirater.

I Storbritannien gælder forbuddet for rejser fra seks lande. Det gælder Tyrkiet, Libanon, Jordan, Egypten, Tunesien og Saudi-Arabien.

/ritzau/