Der skal ske noget helt uventet, hvis Emmanuel Macron ikke bliver Frankrigs præsident, vurderer forsker.

København. Midterpolitikeren Emmanuel Macron står over for højrepolitikeren Marine Le Pen i anden og afgørende runde af det franske præsidentvalg 7. maj.

Det står klart efter første runde søndag, hvor de to politikere fik henholdsvis 23,75 og 21,5 procent af stemmerne.

Trods det forholdsvis tætte resultat i første runde ventes der ikke lige så stor spænding ved anden runde.

- Jeg betragter det som fuldstændig sikkert, at Emmanuel Macron vinder valget, siger Jørn Boisen, leder af Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet.

- Meningsmålingerne giver Macron 60 og Marine Le Pen 40 procent i anden runde. Det er et enormt forspring, så det kan formodentlig ikke gå galt for ham, med mindre der sker noget helt uventet.

Jørn Boisen medgiver, at meningsmålinger for tiden har et noget blakket ry - især efter brexit-afstemningen i Storbritannien og præsidentvalget i USA. Men de franske målinger har vist sig overbevisende præcise, pointerer han.

Brudfladen ved det franske præsidentvalg er det samme som under brexit-afstemningen og USA's præsidentvalg, siger Jørn Boisen:

- Opgøret mellem en neoliberal globaliseringspolitik og en national protektionistisk politik. Sidstnævnte vandt i både Storbritannien og USA. Men det ser ud til, at franskmændene vælger den første model.

En usikkerhed kan dog være, at de franske vælgere føler sig så sikre på sejr til Macron, at de ikke er motiverede for at gå ned og sætte deres kryds på dagen.

Men selv med en lav stemmeprocent spår Jørn Boisen en overbevisende sejr til Macron:

- Le Pen har ligget stabilt meget længe, men hun har ingen allierede i det politiske landskab. Hun er nødt til at samle stemmer uden for egne rækker, hvis hun skal blive præsident, og det har hun meget svært ved.

Over 40 procent af vælgerne stemte på anti-EU og antiglobalisering i første runde, påpeger forskeren:

- Men venstrefløjens populistiske stemmer tilfalder nok ikke Le Pen i anden runde, siger Jørn Boisen.

- Enhedslisten og Dansk Folkeparti stemmer også ofte ens i EU-spørgsmål, men ud fra vidt forskellige overbevisninger. Og på de fleste andre spørgsmål er de uenige.

- Af samme årsag tror jeg ikke, Le Pen vil kunne høste anti-globaliseringsvælgere fra venstrefløjen.

/ritzau/