Første fly fra USA til Cuba i 54 år

For første gang, siden den amerikanske embargo mod Cuba blev iværksat i 1959, er et kommercielt fly fløjet fra USA til Cuba.

USA: Et Cessna Conquest II-fly skrev mandag historie, da det satte sine hjul på landingsbanen i Cubas hovedstad, Havana.

Det er første gang i 54 år, at der er fløjet et kommercielt fly fra USA til Cuba, da det amerikanske embargo mod ølandet har umuliggjort flyvningerne. Og det er langt fra sikkert, at der kommer flere flyvninger.

»Det her er bare en test. Det er ikke besluttet, om det skal være en fast service,« siger Peter Horton, der er direktør for Key Wests internationale lufthavn, hvor Cessna-flyet fløj fra, ifølge en række internationale medier.

Key West-lufthavnen fik allerede grønt lys til at flyve til og fra Cuba i oktober 2011, men det tog altså lidt mere end to år, før det første fly kunne lette med kurs mod Cuba. Operatører i lufthavnen har kæmpet med at få alle tilladelser fra både de cubanske og amerikanske myndigheder på plads.

Derudover har kapaciteten også været et problem, og lufthavnen har kun fået grønt lys til at flyve ti passagerer plus besætning til Cuba og tilbage af gangen. Således var der kun ni passagerer på det fly, der landede i Havana mandag.

Key Wests borgmester, Craig Cates, håber dog på, at der fremover kan flyves fast fra Key West til Cuba.

»Vi er tættere på Cuba end Miami. Vi har ikke haft fly derover i mere end 50 år. Det bliver fantastisk for byen at kunne rejse frem og tilbage direkte fra Key West, både for det historiske og kulturelle,« siger Craig Cates.

Embargoen imod Cuba blev iværksat af USA, da Fidel Castro overtog magten i landet i 1959, og den har gjort det forbudt for amerikanske borgere at bruge penge i Cuba. Det har i praksis umuliggjort flyvninger til Cuba, da der skal betales lufthavnsskatter.