Resolution med sanktioner mod det nordkoreanske styre er i støbeskeen, hedder det i en erklæring fra rådet.

New York: Landene i FN's Sikkerhedsråd fordømmer på det kraftigste Nordkoreas raketaffyring natten til søndag dansk tid.

På et møde søndag er rådets 15 lande blevet enige om den fordømmende erklæring.

Det lyder fra sikkerhedsrådet, at en resolution er på vej med sanktioner mod Nordkorea som svar på "disse farlige og alvorlige overtrædelser".

Med "disse" henvises dels til raketaffyringen i weekenden, dels til en prøvesprængning af et kernevåben i Nordkorea kort efter nytår.

Den amerikanske FN-ambassadør forsikrer, at affyringen vil få "alvorlige konsekvenser" for Nordkorea.

Også Kina, som i årevis har været allieret af Nordkorea, støttede fordømmelsen. Forholdet mellem de to asiatiske nabolande er kølnet mærkbart de seneste år.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, aftalte forleden med Kinas præsident Xi, at de to lande ville koordinere en international reaktion på provokationerne fra Nordkorea.

- Vi håber, at Kina, som alle øvrige rådsmedlemmer, er enig i den alvorlige trussel for regionen, verdensfreden og sikkerheden, siger USA's FN-ambassadør, Samantha Power.

Power tilføjer et håb om, at Kina kan se nødvendigheden af hårde sanktioner mod Nordkorea.

Den langtrækkende raket blev sendt af sted efter ordre fra Nordkoreas øverste leder, Kim Jong-un, har nordkoreansk stats-tv oplyst. I de nationale medier omtales affyringen som en "ubetinget succes".

En embedsmand fra det amerikanske forsvarsministerium har over for nyhedsbureauet Reuters bekræftet opsendelsen.

Styret i Nordkorea har tidligere varslet FN om, at landet ville skyde en raket op mellem 8. og 25. februar. Senere blev planerne rykket frem til 7. februar.

Som konsekvens af raketaffyringen bad Sydkorea om et krisemøde i FN's Sikkerhedsråd.

Nordkorea foretog 6. januar i år en prøvesprængning af et kernevåben. Rystelserne fra eksplosionen forplantede sig over hele kloden og kunne også registreres i Danmark.

Ifølge diplomater, som nyhedsbureauet Reuters har talt med, kan en resolution være på plads i løbet af februar.

/ritzau/Reuters