Generalforsamlingen i FN skal til marts igen forhandle om en global aftale, som strammer reglerne for våbenhandel.

GLOBALT: Diskussionen om den globale handel med våben er igen kommet på bordet i FN. Mandag stemte et overvældende flertal i Generalforsamlingen nemlig ja til atter at forsøge at forhandle om internationale regler for den knap 400 milliarder kroner store handel på verdensplan.

Ifølge Reuters er den amerikanske riffelforening, NRA, med godt fire millioner medlemmer stærk modstander af, at markedet skal reguleres.

I juli brød de seneste forhandlinger i FN sammen, og både FN-delegerede og våbenkontrolsaktivister har klaget over, at det skete, fordi den amerikanske præsident, Barack Obama, var bange for angreb fra sin modkandidat til novembers præsidentvalg, Mitt Romney, hvis han havde støttet en sådan aftale. Anklagerne afviser amerikanske embedsmænd dog.

Men efter Obama blev genvalgt som præsident har hans administration sammen med andre medlemmer af FN støttet at genoptage forhandlingerne om en aftale.

Mandag blev ønsket så cementeret med 133 stemmer for, at der i marts skal holdes endnu en runde forhandlinger i New York.

- Det er et klart tegn på, at størstedelen af FNs medlemsstater støtter en stærk, balanceret og effektiv aftale, som vil sætte de højest mulige fælles globale standarder for international handel med våben, lyder det fra udenrigsministrene fra de lande, som har lavet udkastet til at aftalen, Argentina, Australien, Costa Rica, Finland, Japan, Kenya and Storbritannien, ifølge Reuters.

Hovedårsagen til, at våbenhandel er blevet taget op til diskussion er USA. Landet er verdens største våbenhandler, som står for mere end 40 procent af handlen globalt, men da Obama - efter at være blevet valgt for første gang i 2009 - ændrede politik og bestemte sig for at støtte en international aftale.

Amerikanske embedsmænd har forsøgt at overbevise blandt andre NRA om, at en FN-aftale ikke vil få indflydelse på reglerne inden for USAs grænser, fordi der kun er fokus på ekspoten, men det lader ikke til, at NRA har ændret mening.

- Enhver aftale, som inkluderer civiles ejerskab af skydevåben, vil blive mødt med en stor modstand fra NRA, siger næstformanden i våbenforeningen, Wayne LaPierre.

Ifølge amerikanske embedsmænd vil de have en aftale, der hjælper til at gøre den internationale sikkerhed bedre, men USA ønsker fortsat at beskytte sin suveræne ret til at bære og handle våben.

FNs medlemmer i Generalforsamlingen kan til enhver tid stikke en kæp i hjulet på forhandlerne ved at nedlægge veto, som bliver gennemført på baggrund af konsensus.

BNB/Reuters