I 2010 bedøvede og voldtog en ansat ved det russiske firma UTair en pige under en FN-operation i den Demokratiske Republik Congo. FN efterforskede overgrebet, men holdt alligevel fast i samarbejdet med det russiske firma.

FN: En række fortrolige dokumenter sår nu alvorligt tvivl om FNs dømmekraft i forbindelse med en sag om voldtægt af en teenagepige i Demokratiske Republik Congo.

Det er det britiske medie Guardian, der har fået adgang til dokumenterne, der viser, at en ansat fra det russsiske flytransportfirma, UTair, i 2010, gjorde sig skyldig i at bedøve og voldtage en kvinde i den Demokratiske Republik Congo, hvor han arbejdede som en del af en FN-mission.

Voldtægten fandt sted på en base nær byen Kalamie i den østlige del af landet. Pigen havde selv henvendt sig til en nødhjælpsorganisation i området, hvor hun fortalte, at hun var blevet voldtaget af »piloter« på den nærliggende base.

FN iværksatte kort efter en større undersøgelse, og her konkluderede man blandt andet, at voldtægten meget vel kunne være udspringe af en generel kultur i det russiske firma, der tillod seksuelle overgreb og udnyttelse.

Undersøgelsen fastslog også, at det var to medarbejdere ved firmaet, der var under mistanke for at have stået bag voldtægten. En vagt på basen og den øverstkommanderende på basen.

Af vidneudsagnene fremgår det, at vagten var blevet beordret til at finde en pige til sin overordnede, som denne »kunne have det lidt sjovt med«. Pigen har selv fortalt, at hun blev tilbudt en drink, som slog hende ud. Hun vågnede først flere timer senere med stærke smerter i sit underliv.

Af de fortrolige dokumenter fremgår det, at højtstående embedsmænd hældte til at afslutte samarbejdet med UTair efter voldtægten.

I stedet endte det med, at FN fortsatte samarbejdet, og ifølge Guardian har UTair sidenhen underskrevet kontrakter for en samlet værdi af over en halv milliard dollars med FN.

UTair bidrager den dag i dag med helikopterstøtte til en lang række FN-missioner i lande som Lebanon, Sudan, Afghanistan og Somalia.

Sagen kommer få måneder efter, at det kom frem, at FN havde set gennem fingre med, at franske tropper i 2014 havde begået adskillige overgreb mod børn under en udsendelse til Den Centralafrikanske Republik.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har tidligere fastslået, at FN har nul-tolerance over for sexovergreb.