Verden har 60 dage til at stoppe ebola, inden epidemien får overtaget, lyder den seneste barske melding fra FN.

Udbruddet af ebola er endnu ikke under kontrol, og den frygtede virus har nu kostet knap 4.450 mennesker livet. Derfor advarer FN nu om, at situationen inden længe kan komme helt ud af kontrol.

- Enten stopper vi ebola nu, eller også står vi i en situation uden modstykke, som vi ikke har nogen plan for at håndtere, siger leder af FNs ebola-mission i Vestafrika Anthony Banbury ifølge Sky News.

Selv om smitten ikke spredes med samme hast som tidligere i nogle af de værst ramte områder, så påpeger vicegeneralsekretær i Verdenssundhedsorganisationen (WHO) Bruce Aylward, at virussen nu er nået frem til 'flere distrikter, amter og præfekturer'. Derfor vil antallet af smittede fortsætte med at stige.

Det har fået Verdenssundhedsorganisationen til at sætte en skæringsdato i kampen mod ebola. Om 45 dage - 1. december - skal to mål være opfyldt: 70 procent af de smittede skal være på en plejefacilitet, og 70 procent af begravelserne af afdøde ebola-smittede skal foregå uden at forårsage yderligere smitte.

- Vi må gøre det inden 60 dage, regnet fra 1. oktober. Hvis vi når de her mål, kan vi vende de her epidemi, siger han ifølge Sky News.

Den hårde udmelding fra FN og WHO kommer ovenpå tirsdagens ellers positive nyhed om, at Nigeria og Senegal formentlig snart kan erklæres for ebola-fri.

Den dårlige nyhed er, at virussen langt fra er inddæmmet i de tre hårdest ramte lande. Både Guinea, Sierra Leone og Liberia oplever hver dag et stigende antal syge. Og ifølge et skøn fra WHO kan der i begyndelsen af december være helt op til mellem 5.000 og 10.000 nye tilfælde om ugen, hvis der ikke kommer mere hjælp.

I alt er 8.914 blevet registreret smittet, og omkring halvdelen af dem er døde, oplyser WHO ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Leder af FNs ebola-mission i Vestafrika Anthony Banbury siger, at man er taknemmelig for den store støtte, som man møder i kampen mod ebola.

- Jeg er taknemmelig for bidrag fra medlemsstater i form af civile og militære medarbejdere, materialer og penge, men jeg er dybt, dybt bekymret over, at alt dette tilsammen ikke er nær nok, siger Anthony Banbury.

USAs præsident, Barack Obama, sagde tirsdag ved et møde i USA med forsvarschefer fra mere end 20 lande, herunder Danmark, at 'verden som helhed ikke gør nok' for at bekæmpe ebola.