I Schweiz er det en tradition, at lærere og elever hver morgen og eftermiddag siger 'godmorgen' eller 'tak for i dag' med et håndtryk. Den skik blev to syriske flygtningedrenge i byen Therwil nær Basel fritaget for på baggrund af religion. Den gik dog ikke, og nu er loven lavet om, så det nu er meget dyrt at nægte at give læreren et håndtryk.

De to drenge og brødre på 14 og 15 havde nægtet at give deres kvindelige lærer et håndtryk og begrundede det med, at deres religion forbød dem at give en kvinde hånden. Resultatet heraf blev, at de to drenge blev fritaget for at give nogen lærere hånden uanset køn.

Historien om den beslutning blev skrevet i det schweiziske medie Schweiz am Sonntag og spredte sig med lynets hast, og pludselig var Schweiz' justitsminister, Simonetta Sommaruga, indblandet.

»Vi kan ikke acceptere dette i religionsfrihedens navn. Håndtrykket er en del af vores kultur,« sagde Simonetta Sommaruga til den Schweiziske radiostation SRF.

Det schweiziske kanton (delstat, red.), som skolen ligger i, Basel-Landschaft, tog diskussionen til efterretning, og delstaten har nu lavet en ny lov, som kræver, at alle skal give håndtryk til læreren, uanset køn og religion. Nægtes dette vil der blive udstedt en bøde på helt op til 5.000 schweiziske franc, det svarer til mere end 33.000 kroner.

Kantonet udsendte en pressemeddelelse, hvori de beskrev, hvorfor de havde lavet loven om.

»Den offentlige interesse i respekt og ligestilling mellem kønnene er større end hensynet til religionsfrihed for de studerende. De studerende skal bruge den sociale gestus, et håndtryk er, senere i deres professionelle liv,« skrev Basel-Landschaft i meddelelsen.

De to drenge har sammen med deres familie fået politisk asyl i Schweiz og har ansøgt om Schweizisk statsborgerskab.

Præsidenten for de muslimske organisationer i Schweiz, Montassar Ben Mrad, understreger, at langt de fleste muslimer ikke har noget imod at hilse med hånd.

»Jeg vil bede studerende og deres forældre om at reflektere over dette: Kan det at nægte at udveksle håndtryk med en kvinde være vigtigere end det muslimske budskab om gensidig respekt?« sagde Montassar Ben Mrad, i en pressemeddelelse.

Sagen er endnu en i rækken af kontroverser om islam i Schweiz. I 2009 gjorde Schweiz opførsel af minareter forbudt, og sidste år gjorde kantonet Ticino det forbudt at gå med burka. At gå med burka i Ticino kan udløse en bøde på helt op til 10.000 schweiziske franc - næsten 70.000 kroner.

Det anslås at omkring fem procent af Schweiz' befolkning er muslimer.