New York City – især Manhattan – er kendt for sit hav af professionelle nanny’er, der passer ungerne døgnet rundt. Storbyforældrene har også personlige ’shoppere’, der sørger for indkøb. Der er søvnkonsulenter for de søvnløse. Og nu behøver far og mor heller ikke bekymre sig om pottetræning. Den 37-årige Samantha Allen sørger nemlig nu for ’det beskidte arbejde’.

Samanthas firma NYC Potty Training Inc. har kun eksisteret i en måneds tid. Men hun har allerede optrådt på tv i både USA og Australien. Medier fra hele verden ringer. Og kunderne står i kø – også selvom to dages pottetræning koster 1.750 dollar – eller små 10.000 kroner.

- Det er helt utroligt, så godt det går. Faktisk går det så godt, at jeg er ved at optræne tre nye medarbejdere. Og vi tilbyder nu også service uden for New York City, siger Samantha Allen til BT.

Via sit mere end 10 år lange arbejde som speciallærer for børn med bl.a. autisme (ABA eller ’applied behavioral analysis teacher’) har Samantha været med til at gøre et utal af børn renlige.

Igen og igen har venner, forældre og kollegaer opfordret den 37-årige kvinde til at grundlægge sit eget firma. Nu har Samantha endelig fået det gjort. Og reaktionerne er overvældende positive.

Tag for eksempel Molly Goldberg fra Roslyn, New York, der havde opgivet at pottetræne sin tre-årige søn.

- Selv havde jeg ikke den store tålmodighed. Og Samantha var fantastisk. Hun kom forberedt. Og efter bare én dag var miraklet sket, siger Goldberg ifølge Huffington Post.

Falder ikke i dansk smag

En typisk dansk reaktion på tanken om et firma, der skal lære vores børn at gå på toilettet til tiden, er ’helt ærligt!?’.

Almindelig dansk forældrelogik siger, at pottetræning er en fast del af opdragelsen. Det er noget, mor og far selv skal sørge for. Og selvom det kan være hårdt arbejde, er det også med til at styrke båndet mellem forældre og barn – et bånd, der skal holde hele livet.

Men Samantha Allen er bestemt ikke enig.

- Jeg er glad for, at du bringer det op. Det ér nemlig en typisk reaktion fra mange af dem, jeg har talt med. Men sagen er, at forældrene er lige så involverede, som de har lyst til at være. De kan vælge at kigge på. De kan deltage på linje med mig og barnet. Eller endelig kan de gå på arbejde. Og når de så kommer hjem, er deres barn renligt.

Holder på sin hemmelighed

Samantha tilbyder også et endags-pottekursus, der koster 925 dollar – godt 5.000 kroner. Hun har endnu ikke oplevet, at barnet ikke bliver renligt på den aftalte tid. Hun arbejder med børn både med og uden diagnoser som autisme. Hun vil selvfølgelig ikke afsløre hele sin hemmelighed.

- Jeg skal være forberedt. Jeg snakker med både forældre og barn først. Og så kræver det en masse tålmodighed

’Ville aldrig kunne ske i Danmark’

Samantha Allens pottetræningsfirma ville aldrig blive et hit blandt danske forældre. Dét fastslår Anne Windfeldt, der på Frederiksberg driver sin egen klinik 'ki', hvor hun via healing, samtale og anden behandling hjælper både unge, børn og deres forældre med psykologiske og følelsesmæssige anliggender.

- Det lyder helt vanvittigt. Ja, det lyder faktisk lidt trist, siger Anne Windfeldt, der ikke før har hørt om det amerikanske pottetræningsfirma.

- Jeg ved selvfølgelig ikke helt, hvad der ligger til grund for succesen. Men jeg er overbevist om, at det aldrig ville kunne lade sig gøre i Danmark.

Gør ondt værre

I sin kundekreds har Anne Windfeldt mange yngre danskere, der har svært ved at mærke sig selv, unge, der har svært ved at finde deres plads og funktion i livet. Og hun mener, at et firma som NYC Potty Training Inc. vil gøre sagerne lværre.

- Man udliciterer og fjerner en del af nærværet mellem forældre og børn. Det er en instrumentalisering af en naturlig udvikling. Og i den lange ende går både børn og forældrene glip af noget vigtigt, siger Anne Windfeldt.

Ikke imponeret

Og den danske konsulent, forfatter og foredragsholder er ikke imponeret over Samantha Allens løfte om, at forældrene såmænd godt kan deltage.

Vi er mere afslappede

- Det gør ikke den store forskel. Problemet er, at man isolerer noget, der blot skal være del af en naturlig opdragelse. Det bliver noget, der bare skal overstås. Og jeg tror faktisk ikke, at der er tale om hjælp. Det er mere et spørgsmål om at hoppe over, hvor gærdet er lavest, siger Windfeldt.

Men hvorfor gør de det så, amerikanerne? Er der virkelig så stor en kulturel forskel?

- Jeg tror, at amerikanere og danskere på visse områder, har meget forskellige opfattelser af, hvad der er rigtigt, og hvad der er forkert, hvad der er pinligt, og hvad der er naturligt. Som danskere tror jeg, at vi tager pottetræning langt mere afslappet, siger Anne Windfeldt.