Mennesket får nye dyrearter til at opstå. Men de kan ikke erstatte dem, vi udrydder.

Der er mange dyrearter, der uddør på grund af mennesker, men der opstår også nye arter på grund af os mennesker. Men de kan ikke erstatte de naturlige arter, som er uddøde. Vores tilstedeværelse er nemlig med til at fremskynde udviklingen og dannelsen af nye arter. Det skriver redorbit.com ifølge Videnskab.dk.

I et nyt studie, som er blevet til i samarbejde med Københavns Universitet, gennemgår forskerne, hvilke konsekvenser menneskeskabt evolution har haft, og at de ’nye’ arter ikke kan erstatte naturlige arter, som er uddøde på grund af os mennesker.

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere: Arter, der uddør i dag, efterlader formentlig intet fossil

Der er mange eksempler på, at mennesker har rodet ved ’naturens gang’ og påvirket evolutionen ved at blande sig. Det kan være ved at introducere nye planter og dyr i økosystemer, eller at jage det største dyr, så den stærkeste ikke længere overlever.

»Udsigten til, at vi kunstigt skaber nye arter, gør det svært at undgå at tænke, at de kan udrydde naturlige arter. Mange mennesker finder måske udsigten til en verden med kunstig biodiversitet lige så skræmmende som en verden med kunstig svækket biodiversitet,« fortæller Joseph Bull, der er ph.d. i økologi ved Københavns Universitet, ifølge redorbit.com.

Læs mere på Videnskab.dk: Derfor uddøde pattedyrene under sidste istid

Et eksempel på en menneskeskabt evolution er den almindelige myg, som har udviklet sig til at kunne leve i den engelske metro, Underground. London Underground-myggen, som den bliver kaldt, har udviklet sig så meget, at den ikke længere kan formere sig med de myg, der lever, hvor de plejer. Den er derfor kategoriseret som en helt ny art.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Proceeding of Royal Society B.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvad får os til at ryge mindre?

Klimaforandringer kan sætte økosystemerne over styr

Gennemsigtighed i menneskeforsøg kan standse udvikling af ny medicin