Falsk tegnsprogstolk narrede Obama og hele verden: Her er hans mærkværdige forklaring

Tegnsprogstolken, der bl.a. tolkede præsident Obamas tale ved Nelson Mandelas mindehøjtidelighed, blev efterfølgende udråbt til en fupmager, da det viste sig, at han bare stod og slog tilfældigt ud med armene, og at det ingen mening gav for de døve.

Tegnsprogstolken stod under en meter fra præsident Obama og andre af verdens mægtigste mænd og kvinder og oversatte samtlige taler.

Torsdag står tegnsprogstolken så frem og fortæller til det sydafrikanske netmedie Iol.co.za, hvorfor han snød med sin tolkning.

Manden er den 34-årige sydafrikaner Thamsanqa Jantjie. Han arbejder som tolk for firmaet SA tolke i Sydafrika. Thamsanqa Jantjie fortæller, at han lider af skizofreni, som han er i medicinsk behandling for.

Thamsanqa Jantjie forklarer, at han pludselig mistede koncentrationen og begyndte at høre stemmer og hallucinere, mens han stod ved talerstolen. Derefter gik det hele galt, og han lavede fagter, som ikke gav nogen mening i stedet for at stoppe.

- Der var intet, jeg kunne gøre. Jeg var alene i en meget farlig situation. Jeg prøvede at kontrollere mig selv og ikke vise verden, hvad der foregik. Jeg er meget ked af det, men det var den situation, jeg befandt mig i, siger han til Iol.co.za.

Læs mere: Skandaløs optræden: Her bliver verden narret af falsk tegnsprogs- ekspert

Thamsanqa Jantjie ved ikke, om det var omfanget af, hvad han gjorde, eller den lykke han følte hele dagen, der kan have udløst anfaldet, mens han stod på scenen.

Thamsanqa Jantjie forklarer, at han var meget beæret over at få lov til at tegnsprogstolke ved Mandelas mindehøjtidelighed - et job han var blevet betalt ca. 450 kr. for.

Han forklarer, at skizofreni er en uretfærdig sygdom og at dem, som ikke kender til sygdommen, måske bare vil tro, at det er en forklaring, han opdigter.

Sydafrikas nationale døveinstitut mener ikke, at Thamsanqa Jantjie var kompetent nok til opgaven som tolk ved Mandelas mindehøjtidelighed.

Ifølge nyhedsbureauet AP er det ikke første gang, at han bluffer sig gennem en tegnsprogstolkning. Thamsanqa Jantjie har angiveligt lavet et lignende nummer i 2012, da præsident Jacob Zuma holdt tale.

Læs også: