Historisk mange flygtninge krydsede Middelhavet i årets første seks måneder - 137.000. Og de er rigtige flygtninge, siger FN-chef.

FN: En ny rapport fra FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) sætter nu tal på tilstrømningen af flygtninge, der er ankommet til Europa over Middelhavet i årets første seks måneder.

Opgørelsen viser, at 137.000 personer ankom med båd til enten Malta, Italien, Grækenland eller Spanien.

Det europæiske fokus har primært været på de synkefærdige skibe og småbåde, der er stævnet ud fra de nordafrikanske kyster. Både på grund af druknetragedierne men også på grund af det store antal, der er ankommet.

På det seneste har det økonomisk knækkede Grækenland overhalet Italien, som det land, der modtager flest bådflygtninge, viser rapporten. Det er sket efter et skifte i flugtmønstret, hvor flere nu ankommer i både fra Tyrkiet til Grækenland, end til Italien fra Nordafrika

Totalt er antallet af ankomne 80 procent højere end i samme periode sidste år, med andre ord et spring fra 75.000 til 137.000, og selv om det også omfatter folk, der flygter fra fattigdom, siger chefen for UNHCR, Antonio Guterres i rapporten:

»Netop som Europa debatterer den bedste måde at håndtere den stigende krise ved Middelhavet på, skal vi gøre os klart; de fleste af de mennesker, der ankommer ad søvejen til Europa, er flygtninge, der søger beskyttelse fra krig og forfølgelse,« lyder det fra UNHCR-chefen.

De fleste af flygtningene kommer fra Syrien, næstflest fra Eritrea, mens afghanske flygtninge udgør den tredjestørste gruppe.

Flygtningestrømmen gennem Balkan fra Grækenland er i løbet af den seneste måned blevet kraftigt intensiveret. Siden begyndelsen af juni har Grækenland modtaget flere end 1.000 flygtninge om dagen mod blot 200 dagligt i den foregående periode.

Landene i EU kæmper for at finde deres ben i den eskalerende flygtningekrise, hvor det mest ultimative forslag går på at indføre en tvungen kvoteordning, der skal regulere, hvilke lande der skal modtage hvor mange flygtninge.

Forslaget har næppe nogen chance, da Storbritannien og østeuropæiske lande som Ungarn er modstandere.

Samtidig er et forslag om, at EU-landene i det mindste skal hjælpe Italien og Grækenland af med 40.000 asylansøgere blevet afvist, hvilket den italienske premierminister Matteo Renzi kraftigt har kritiseret.