Ved høring i EU's skattesnydsudvalg var der fokus på, hvordan banker og advokater hjælper rige med skattely.

Bruxelles. Mellemmænd som banker og advokatfirmaer skal i højere grad gøres ansvarlig for deres medvirken til at hjælpe rige klienters penge i skattely i Panama eller Bahamas.

Det står øverst på arbejdspapiret hos Jeppe Kofod (S), efter en høring i Europaparlamentet tirsdag.

Her havde det særlige skattesnydsudvalg, som det danske parlamentsmedlem er ordfører for, inviteret journalisterne bag videreformidlingen af Panama-lækagen, også kendt som Panama-papirerne, til at fortælle om deres arbejde.

- Journalisterne dokumenterer, at det er fuldstændig lovligt at oprette et anonymt selskab, hvor man ikke behøver at fortælle, hvem der egentlig ejer det, siger Jeppe Kofod.

- Det er katastrofalt. Det kan bruges til skatteunddragelse, hvidvaskning af penge og kriminelle aktiviteter af alle slags, siger han.

Derfor går han tilbage til udvalget med masser af inspiration til, hvordan lovgivningen skal ændres, så skatteunddragelse i mindre grad bliver muligt.

Det er især mellemmændene, der hjælper deres rige klienter med at sætte pengene i ly for nationalstaternes statskasser, der skal sættes ind over for, siger han.

- Banker, advokater, revisorer og formueforvaltere, som indgår i den her industri, de skal stoppes. I dag er konsekvensen for ikke at leve op til EU's hvidvaskningsdirektiv meget lille.

Her taler han både om en signifikant bødestraf, men også om muligheden for at fratage disse virksomheder deres ret til at drive forretning.

Spørgsmål: Skal det også gælde for Nordea, der har vist sig at spille en stor rolle i Panama-papirerne?

- Nordea har ikke levet op til hvidvaskningsdirektivet, og konsekvensen for det er alt,alt for lav. Det skal laves om. Vi skal have en strammere lovgivning, siger Jeppe Kofod.

Panama-papirerne består af 11,5 millioner dokumenter, som blev afleveret af en anonym kilde til den tyske avis Süddeutsche Zeitung i 2015.

Arbejdet med at formidle lækagen har været det største internationale samarbejde for journalister over hele verden.

- Vi kan som journalister kun udstille, hvad der er forkert. Nu er det op til jer folkevalgte at gøre noget ved det, sagde Gerard Ryle, formand for ICIJ (det internationale forbund for undersøgende journalistik, red.) under høringen.

/ritzau/