Skandale. Guatemalas præsident er trådt tilbage blot fire dage før præsidentvalget. Otto Pérez er sigtet for at være indblandet i den sandsynligvis største korruptionsskandale i det mellemamerikanske lands historie.

Torsdag blev en rigtig dårlig dag for Otto Pérez. For netop den dag måtte han nødtvungent forlade præsidentembedet i Guatemala. Aftenen forinden var præsidentens politiske immunitet blevet ophævet af en enig kongres, efter at han havde fået en sigtelse for korruption på halsen. Dermed er der skrevet historie – Otto Pérez får den tvivlsomme ære af at være den første latinamerikanske præsident, der mister sin immunitet.

Ifølge Guatemalas statsanklager har præsidenten og en række toppolitikere i ledtog med ansatte i toldmyndighederne sænket tolden på en række importvarer. Som modydelse har de så modtaget store summer fra selskaberne, der lukrerede på sænkelsen af toldafgifterne. Reelt, mener statsanklageren, betalte selskaberne blot i omegnen af 40 procent af den pligtige told til Guatemalas toldmyndigheder, mens 30 procent af beløbet gik til bestikkelse. De resterende 30 procent kunne importørerne så stikke i egen lomme.

Så altimens korrupte politikere og embedsmænd tjente formuer, tabte Guatemalas i forvejen blødende statskasse altså 60 procent i samlede indtægter på told og skat. Og ifølge anklagen er der ikke tale om småpenge: 328.000 dollar, godt to millioner kroner om ugen, skulle de implicerede have tjent på på toldfidusen.

Skandalen, der har rystet Guatemalas politiske magtelite, går under navnet La Linea – linjen <saxo:ch value="226 128 147"/> opkaldt efter korruptionsnetværket af samme navn.

Ifølge statsanklageren stod ikke kun præsidenten, men også vicepræsidenten og direktøren for toldmyndighederne i ledtog med La Linea. Netværket blev tilsyneladende ledet af tidligere vicepræsident Roxana Baldettis privatsekretær, Juan Rojas. Baldetti blev anholdt og sigtet 21. august, efter at hun var trådt tilbage fra embedet i maj.

Ifølge ph.d. i mellemamerikansk politik ved Haverford College i Pennsylvania, USA, Anita Isaacs, er der rigeligt med beviser mod de anklagede. »Der er aflyttede telefonoptagelser, hvor præsidenten bliver refereret til som nummer 1, vicepræsidenten som nummer 2,« oplyser Isaacs til Berlingske.

»Alt kan ske i Guatemala«

Medlemmer af kongressen forsøgte allerede for en måned siden at ophæve præsidentens immunitet. Det blev dengang forhindret af den mulige efterfølger som præsident, den højreorienterede Manuel Baldizón. Han førte ifølge Anita Isaacs så stort, at han ville undgå unødig tumult op til valget.

»Dermed var det reelt oppositionen, der holdt hånden under Pérez,« forklarer Isaacs.

Men folket ville det anderledes. De sociale medier blev via hashtagget #RenunciaYaFase2 (træd tilbage, fase2, red.), oversvømmet med oplysninger om kongresmedlemmer, der stemte imod en ophævelse af præsidentens immunitet, ligesom gader og stræder i Guatemala fyldtes med vrede.

»Man kunne derfor ikke gøre andet end at anklage præsidenten,« siger Isaacs.

Ifølge forskeren er Baldizón imidlertid lige så korrupt som Pérez:

»Han er meget tæt forbundet til kriminelle foretagender. Det er offentligt kendt.«

Fra at have haft en sikker føring, er Manuel Baldizón nu truet fra uventet kant.

Skuespilleren, symbolet på anti-establishment og præsidentkandidat, Jimmy Morales er ifølge meningsmålinger populær hos folket. Ifølge Anita Isaacs kan det meget vel være Baldizóns håndtering af skandalen, der nu risikerer at koste ham en ellers ganske sikker præsidentpost.

Første runde af præsidentvalget bliver afholdt på søndag. Her findes to vindere, der ved anden runde af præsidentvalget i oktober, så duellerer mod hinanden. Vinderen af valget – og altså den person der bliver Guatemalas nye præsident – overtager embedet 14. januar. Forudsat at alt forløber efter bogen og efter loven.

Men dette er ifølge Anita Isaacs langt fra sikkert:

»Alt kan ske i Guatemala. Politikerne har altid et til trick i ærmet.«