Barack Obama kan i høj grad takke superstormen Sandy for, at han kan fortsætte i Det Hvide Hus fire år endnu.

For et par uger siden, så det pludselig og overraskende ud til, at USA's næste præsident ville komme til at hedde Mitt Romney. Blandt andet i kraft af en meget vellykket tv-optræden så det umulige med ét ud til at blive til virkelighed for republikanerne.

Men så blev den amerikanske østkyst ramt af en orkan, som forvandlede tæt befolkede stater som New York og New Jersey til katastrofeområder. Og netop orkanen Sandy gav den siddende præsident så meget medvind, at han tirsdag nærmeste blæste tilbage i Det Hvide Hus.

US-155687232


- Sandy har helt klart spillet en stor rolle. Det er en forfærdelig ting at sige, for det var jo en orkan, der dræbte over 100 mennesker, men den kom politisk set på det rigtige tidspunkt. På et tidspunkt, hvor det virkelig spidsede til, og hvor det så ud til, at Romney var ved at få fat, så fik Obama mulighed for at vise, at det var ham, der var præsidenten, men også, at han var en præsident, der kunne trække modsætningerne sammen, da han viste sig side og side med New Jerseys republikanske guvernør.

Det siger BT's USA-korrespondent, Henning Høeg efter, at det står klart, at Barack Obama har vundet en overbevisende valgsejr.





Men stormen gjorde det ikke alene. Også internettet og her især de sociale medier har været afgørende for Obamas sejr, mener Henning Høeg.

- De sociale medier har spillet en fantastisk rolle. Allerede i 2008 var Obama jo den første dotcom-kandidat. Han var den første, der i den grad brugt Facebook og Twitter og hele internettet til at føre valgkamp. Og denne gang er han gået endnu videre. Det  skønnes, at han har fået mellem én til fire millioner unge vælgere på banen ved at bruge de sociale, siger Henning Høeg.

- Obamas sejr er i høj grad også en sejr for Mark Zuckerberg og Facebook.