FNs fredsmægler i Syrien, Lakhdar Brahimis udmelding om, at verdensfreden er truet af Syrien-konflikten, kan bunde i et ønske om at få FN til at overveje militærintervention, lyder vurdering fra ekspert.

SYRIEN: Efter at have mødtes med den syriske præsident, Bashar al-Ashad, har FNs nye fredsmægler Lakhdar Brahimi udtrykt, at der er langt til en fredelig løsning på konflikten mellem styret og oprørere. Samtidig gjorde han klart, at konflikten ikke bare er en trussel mod det syriske folk, men mod hele verden. En udmelding, som Søren Schmidt, lektor og Syrien-ekspert ved Aalborg Universitet, vurderer således:

- Det legale grundlag for at udløse en FN-resolution om en militær intervention er, hvis man vurderer, at der sker ting i et land, som er til fare for verdensfreden. Jeg kunne forestille mig, at meldingen fra Brahimi bunder i et ønske om at få FN til at overveje om det er tilfældet, siger Søren Schmidt.

- Det ville jo være en diplomatisk måde at sige, at det her sidste chance inden en militærintervention, tilføjer han.

Mødet mellem Lakhdar Brahimi og Bashar al-Ashad er det første mellem de to, efter at Brahimi tidligere på måneden afløste Kofi Annan som fredsmægler i landet. Og selvom Søren Schmidt er overbevist om, at Brahimi er den rette til opgaven, er problematikken i Syrien efterhånden vanskelig at finde en løsning på, vurderer han.

- Situationen i Mellemøsten er meget ustabil i øjeblikket, og konflikten i Syrien har tråde til andre lande i regionen. Samtidig bør man ikke have en romantisk forestilling om, at det her er hele befolkningen mod styret. Styret repræsenterer også nogle grupper i samfundet, og dem bliver man nødt til at involvere i en løsning. Ellers vil styret have opbakning nok til at kunne holde sig på pinden i ganske lang tid, siger han.

Søren Schmidt mener desuden, at Iran, som har en alliance med Syrien, skal inddrages i langt højere grad:

- Det er en strategisk brøler, at Vesten har organiseret sig i det, der hedder »Friends of Syria« med alle Irans fjender, for eksempel Saudi-Arabien. Iran skal tages med på råd i forhold til en løsning, hvis det skal kunne lade sig gøre.