Nordkorea er angiveligt i undtagelsestilstand, og landet har meldt ud, at det vil foretage en ny og større atomprøvesprængning. Som dansker er der grund til at være bekymret, mener ekspert.

- Det er ikke noget, som vi skal være bange for, eller som vi skal frygte. Men vi skal altid være bekymrede, når der er atomsprængninger involveret - der kan ske uheld, og derfor skal man altid være ekstra opmærksom.

Sådan lyder det fra Peter Kim Laustsen, der er specialkonsulent hos Forsvaret med fokus på den koreanske halvø.

Prøvesprængningen vil være den tredje, som Nordkorea foretager. De to første to blev foretaget i 2006, og 2009. Ifølge Peter Kim Laustsen, så vil sprængningerne efter al sandsynlighed blot være spillen med musklerne fra Nordkoreas side. Et tegn til omverdenen - og især FNs sikkerhedsråd - om, at landet ikke vil presses.

Derimod er det usandsynligt, at atomsprængningen reelt kan udløse en storkrig, for det er usandsynligt, at Nordkorea kunne finde på at smide en atombombe mod et andet land, vurderer Peter Kim Laustsen.

- De vil aldrig kunne bruge det som et offensivt våben. De vil aldrig kunne affyre det mod et mål. Det vil blive mødt med en massiv gengældelse. Et angreb med et atomvåben vil være total uhørt, siger specialkonsulenten og tilføjer:

- Nordkoreanerne er meget rationale, og derfor vil de ikke gøre noget, der vil true deres stats overlevelse.

Det vides ikke med sikkerhed, hvornår atomprøvesprængningen vil finde sted, men det formodes, at det vil ske i midten af februar. Peter Kim Laustsen gætter på, at sprængningen vil ske samme sted, som de forrige to, hvilke foregik ved Kilchu i den nordøstlige del af Nordkorea.

Mens de to første atomprøvesprængninger foregik under jorden, så vil den kommende sprængning måske være anderledes. Nordkorea har nemlig meddelt, at den vil være 'på et højere niveau'.

- Ingen ved, hvad det reelt betyder, men det kan være, de laver en større sprængning. En anden mulighed er, at de gør det over jorden, så det bliver synligt for alle. Det tror jeg dog ikke, at de vil gøre, siger Peter Kim Laustsen og forklarer, at en sprængning over jorden vil virke mere frygtindgydende, da den vil være synlig for alle, mens de underjordiske blot kan måles af måleinstrumenter.

At Nordkoreas leder Kim Jong-un har beordret sit land i undtagelsestilstand samtidig med varslet om atomprøvesprængningen er intet sammentræf. Det er blot endnu for at forstærke signalet til omverdenen.

- Udadtil signalerer man: ' I skal ikke prøve på noget - vores soldater er klar'. Desuden er det en måde at samle den koreanske befolkning på og gøre klart, at fjenden er næ, og at man er truet, forklarer Laustsen.

Som et modtræk til meldingen fra den nordlige nabo, har Sydkoreas præsident Lee Myung-bak ifølge internationale medier beordret landets militær til at forberede et 'stærkt svar' til alle provokationer.

- De overvåger områder, og de laver øvelser med amerikanske styrker. Desuden har de mulighed for at straffe atomprøvesprængningen med flere sanktioner, fortæller Peter Kim Laustsen.