Fredag aften kom det frem, at den tidligere danske statsminister Anders Fogh Rasmussen skal være rådgiver for den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, der bliver beskyldt for bevidst at overse problemer med korruption i Ukraine. »Overraskende,« lyder det fra flere danske eksperter.

Anders Fogh Rasmussen har tidligere begået sig som dansk statsminister, generalsekretær i NATO og senest hjulpet rådgivningsgiganten Boston Consulting Group med blandt andet at få flere forsvarsministerier og våben­producenter på kundelisten.

Fremover skal han så rådgive den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, i det heftigt korruptionsplagede land.

»Jeg synes, det er overraskende, og det synes jeg fordi, det er en meget politiseret rolle. Så det er et overraskende karriereskifte, der trods alt ligger i forlængelse af det, han har lavet tidligere,« forklarer Flemmings Splidsboel fra DIIS, Dansk Institut for Internationale Studier.

»Men Ukraine skal i NATO. Det kommer han ikke til at ordne, men han kommer til at bane vejen og åbne nogle døre, således at de kan rykke tættere på,« fortsætter han.

Og det er lige nøjagtig derfor, at det konflikthærgede Ukraine har udset sig Anders Fogh Rasmussen, som Petro Porosjenkos rådgiver. For den tidligere statsminister har ifølge Flemming Spidsboel et netværk inden for NATO, der kan få folk overbevist om at investere i Ukraine.

Derfor er Anders Fogh Rasmussen også det oplagte valg, mener Flemming Splidsboel.

Korruptionens navle

Ukraine er ifølge den partipolitisk uafhængige organisation Transparency International, der har til formål at bekæmpe korruption og bestikkelse i hele verden, et af de mest korrupte lande i verden.

Derfor kan Anders Fogh Rasmussen også se frem til en politisk dagsorden, der vil være præget af korruption, der trods års intentioner om det modsatte tilsyneladende stadig hersker i det østeuropæiske land.

Senest kom det til udtryk, da Anders Fogh Rasmussens kommende arbejdsgiver, Petro Porosjenko, ifølge The Guardian stod nævnt blandt de tusinder af navne i Panama Papers, der har offshorevirksomheder gennem advokatfirmaet Mossack Fonseca - angiveligt med henblik på skattesvig.

Men det er ikke nødvendigvis noget, der har betydning for Anders Fogh Rasmussen, vurderer Hans Mouritzen, seniorforsker og ekspert i Ukraine ved DIIS.

»Det behøver han ikke at tage sig af, og jeg tror ikke, det er noget, han lader sig påvirke af. Der er så mange, som har været involveret i Panama Papers, så jeg har svært ved at forestille mig, at det afskrækker ham på nogen måde.«

Han medgiver dog, at Anders Fogh Rasmussen rolle som rådgiver for en person, der angiveligt har været involveret i skattesvig, kan fremstå noget »underlig,« men at det samtidig bør kunne bortforklares.

Betydningsfuldt embede

Med rollen som rådgiver for Ukraines præsident får Anders Fogh Rasmussen igen mulighed for at sætte sit aftryk på et område, som han tidligere har brændt meget for.

»NATO's forhold til Rusland og NATO's forhold til Ukraine var med til at definere hans periode som generalsekretær, og jeg vil gætte på, at han gerne vil fortsætte den dagsorden og forsøge at bringe de her lande tættere på NATO,« siger Flemmings Splidsboel.

Jobbet kan dog ifølge Flemming Splidsboel også være et skridt i retningen af et andet job.

»Han er jo en mand med masser af energi, og han skal forsøge at udfylde en vanskelig rolle efter at have været statsminister.«

Anders Fogh Rasmussen var Venstre-statsminister i Danmark fra 2001 til 2009