Israels premierministers tale i Kongressen i USA er bemærkelsesværdig og lægger mere afstand til præsident Barack Obama, vurderer ekspert i amerikansk udenrigspolitik.

USA: Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, holdt tirsdag tale for Kongressen i USA, og talen tiltrak sig med god grund stor opmærksomhed. Det fortæller Morten Ougaard, der er ekspert i amerikansk udenrigspolitik og professor ved Copenhagen Business School, CBS.

»Først og fremmest er det bemærkelsesværdigt, at Benjamin Netanyahu gør det uden om de normale diplomatiske procedurer. Han går direkte til Kongressen, uden at det på forhånd er clearet med præsidenten og udenrigsministeriet i USA. Det er et brud på indarbejdet diplomatisk sædvane. Alene af den grund har det lidt karakter af en provokation,« siger han.

Benjamin Netanyahu var inviteret til at tale i Kongressen af republikanerne - præsident Barack Obamas politiske modstandere, og som ventet talte han dunder mod Obama-administrationens forhandlinger med Iran om en atomvåbenaftale.

»Det, han gerne vil have ud af det, er at få sat en stopper for den aftale med Iran, som Obama-administrationen har arbejdet på igennem lang tid, og som nærmer sig en afslutning inden for de næste måneder. Benjamin Netanyahu mener simpelthen ikke, den aftale er god nok,« siger Morten Ougaard.

Den israelske premierminister sagde blandt andet, at aftalen ikke vil være et farvel til våben, men et farvel til våbenkontrol. Han ønsker enten en aftale, der stiller større garanti for Israels sikkerhed, eller ingen aftale og dermed fortsættelse af sanktionerne mod Iran.

»Han håber at kunne påvirke stemningen i Kongressen og den amerikanske offentlighed så meget, at det ikke kan lade sig gøre for Barack Obama at gennemføre aftalen,« vurderer Morten Ougaard.

Hvad de mere langsigtede konsekvenser bliver af den opsigtsvækkende tale, vil professoren ikke gisne om, men her og nu hjælper talen i hvert fald ikke på forholdet mellem de to landes ledere.

»Talen belaster forholdet mellem den amerikanske og den israelske ledelse yderligere - det var i forvejen temmelig anspændt. Men mere grundlæggende er det ikke noget, der vil ændre den strategiske alliance mellem de to lande eller USAs støtte til Israel,« siger han.

Flere gange undervejs i talen stillede de amerikanske politikerne i Kongressen sig op og klappede, og ved talens afslutning blev der både hujet og klappet.