Nordkorea er bange for os, og vi er bange for dem. Men løsningen er at tale med hinanden, siger seniorforsker.

København: Det er langt fra virkeligheden, når vestlige medier tegner et billede af Nordkorea som en nation, som ingen kan regne med, og som kan finde på at smide en atombombe hvert øjeblik.

Det siger Geir Helgesen, der er seniorforsker ved Nordisk Institut for Asienstudier på Københavns Universitet.

- Der skal to til tango, og den ene part er ikke meget bedre end den anden, siger han.

- Hvis man virkelig ønsker at løse problematikken, skal man ophøre med at male et billede af en sindssyg, aggressiv nation, som ingen kan regne med, siger Helgesen til Ritzau.

Det internationale samfund har stået i kø for at fordømme Nordkoreas affyring af en raket natten til søndag dansk tid. Det sker, en måned efter at Nordkorea prøvesprængte en hydrogenbombe.

Ifølge Nordkorea er raketten blevet sendt ud i rummet for at sende en satellit i kredsløb om Jorden.

Men flere lande frygter, at raketten er et skalkeskjul for Nordkoreas forsøg på at udvikle teknologi til at kunne affyre atommissiler.

Men det er en overreaktion, mener seniorforskeren.

- USA har også atombomber og missiler, men dem er vi ikke bange for, for de er vores venner, siger han og mener, at dialog er vejen frem.

Nordkoreas militære handlinger er nemlig et direkte resultat af en frygt for USA, siger han. De kigger på lande som Irak og Afghanistan og ser, hvordan USA går ind og håndterer disse lande militært.

De er sikre på, at de er på listen over lande, der skal fikses af USA, og at den eneste grund til, at de endnu ikke er blevet invaderet, er deres atombomber.

- Det er højt spil, det er pokeragtigt, og måske skulle de lade være. Men det er jo ikke irrationelt, siger Geir Helgesen.

Løsningen er at invitere Nordkorea med til forhandlingsbordet, snakke med dem og høre på dem, så misforståelserne kan undgås.

Ifølge forskeren portrætterer de vestlige medier Nordkorea som et land, der isolerer sig selv. Men det er i virkeligheden omvendt, mener han.

- Hvis USA ringede og sagde, de ville snakke, så ville Nordkorea være der med det samme, siger Geir Helgesen.

/ritzau/