Egyptiske demonstranter afviser dialog

Urolighederne fortsætter i Egypten, hvor demonstranter angiveligt skulle have sat ild til flere af præsidentens partis kontorer. De afviser den dialog, som præsident Morsi har lagt op til.

EGYPTEN: Demonstranter i Egypten afviser præsidentens opfordring til national dialog, og dermed er der udsigt til, at de blodige demonstrationer vil fortsætte i landets hovedstad Cairo.

Torsdag opfordrede præsident Mohamed Morsi i en TV-tale til dialog, og han foreslog at indlede denne lørdag under et møde mellem repræsentanter for landets dommere, de revolutionære unge og politiske ledere. Men der bliver ikke noget møde, hvis det står til den ledende aktivistbevægelse »April 6«, som spillede en vigtig rolle under opgøret med den tidligere præsident, Hosni Mubarak.

Egyptens største oppositionsalliance, der også er dybt kritisk over for Morsi, ville dog torsdag aften ikke afvise, at den kan være interesseret i dialog.

Præsidentens modstandere, hvoriblandt man også finder de egyptiske dommere, er dybt utilfredse med, at Morsi i november udstedte et kontroversielt dekret, som kritikere hævder øger præsidentens magtbeføjelser og hæver ham over domstolene.

Det har i de seneste dage ført til voldelige demonstrationer i Cairo, hvor syv personer har mistet livet. Sent torsdag aften var gaderne igen præget af uro, og demonstranter skulle angiveligt have sat ild til Det Muslimske Broderskabs hovedkontor i hovedstaden, skriver Reuters på baggrund af efterretninger fra Egyptens statslige nyhedsbureau. Også et andet kontor tilhørende Broderskabet, som er Morsis parti, skulle være blevet sat i brand.

Situationen vækker ikke alene bekymring i Egypten, men også langt uden for regionen. Natten til fredag dansk tid har den amerikanske præsident, Barack Obama udtrykt sin »dybe bekymring« over de mange sårede og dræbte under demonstrationerne. Obama opfordrer derfor til dialog.

- Præsidenten understreger at alle politiske ledere i Egypten skal gøre det klart for deres støtter, at vold er uacceptabelt, udtaler han i en pressemeddelelse.

Lige nu på BT PLUS

Mode og skønhed
Effektivt 14 dages video trænings- program

Effektivt 14 dages video trænings- program

07/08
Mode og skønhed
Kom i form på hjul - på 8 uger

Kom i form på hjul - på 8 uger

29/04
Mode og skønhed
2,5 pct: Historisk lån på gaden

2,5 pct: Historisk lån på gaden

26/08
Mode og skønhed
Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

15/08