Egyptisk aktivist anholdt for at rive stemmeseddel itu

En egyptisk kvinde er blevet anholdt, efter at hun i en protest mod lørdagens folkeafstemning rev en stemmeseddel i stykker.

EGYPTEN: Den egyptiske aktivist Aida El-Kashef er blevet anholdt, efter at hun rev sin stemmeseddel i stykker som protest mod lørdagens forfatningsafstemning.

Protesten fandt sted på et valgsted på en pigeskole i Cairo, og en dommer, som var observatør på det pågældende valgsted, anmeldte kvinden, og hun blev straks eskorteret til politistationen.

Første del af folkeafstemningen om den egyptiske forfatning har tilsyneladende forløbet fredeligt i flere egyptiske byer.

Egypterne stemmer om det udkast til en forfatning, som i den seneste tid har medført voldsomme sammenstød i Egypten. Lørdag kan indbyggere i hovedstaden Cairo, Alexandria og otte andre provinser gå til stemmeurnerne for at sige enten ja eller nej til det forfatningsudkast, som ifølge modstandere af præsident Mohamed Morsi er alt for islamistisk.

Uenighederne har ført til uroligheder i flere byer, og fronterne er generelt trukket hårdt op mellem modstandere og tilhængere af Morsi, efter at landets islamistisk dominerede forfatningsråd for et par uger siden hastede forfatningsudkastet igennem, så det kunne forelægges præsident Morsi. Han havde brug for at fjerne opmærksomheden fra det stærkt kritiserede dekret, der gav ham juridisk immunitet.

Præsidenten trak for nylig dekretet tilbage, men den indrømmelse har ikke mindsket kritikken og modstanden af ham i de dele af befolkningen, der frygter, at Morsi og Det Muslimske Broderskab vil indføre et nyt totalitært system.

Egypten, der er det største land i den arabiske verden, fremstår i dag mere splittet end nogensinde. Som et eklatant eksempel på splittelsen kan nævnes årsagen til, at der skal to afstemningsrunder til for at vedtage eller forkaste forfatningsforslaget. Ifølge BBC er der simpelthen ikke dommere nok, der er villige til at indtræde i rollen som øverste valgtilforordnede.

Dommerstanden hører til blandt de argeste kritikere af Mohamed Morsi. Blandt andet fordi han forsøger at sætte sine egne folk ind på posterne i landets højesteret.

Ved lørdagens afstemninger ventes sikkerheden at være særligt skærpet, og præsident Morsi har givet hæren tilladelse til at anholde civile.

Lige nu på BT PLUS

Mode og skønhed
Effektivt 14 dages video trænings- program

Effektivt 14 dages video trænings- program

07/08
Mode og skønhed
Kom i form på hjul - på 8 uger

Kom i form på hjul - på 8 uger

29/04
Mode og skønhed
2,5 pct: Historisk lån på gaden

2,5 pct: Historisk lån på gaden

26/08
Mode og skønhed
Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

15/08