Egypten stemmer om islamisk drejning

Lovgivning baseret på islams principper bliver hverdag i Egypten, hvis landets vælgere stemmer til fordel for en ny forfatning. Og det tyder meget på.

EGYPTEN: Valgstederne i Egypten er for længst åbnet i lørdagens afgørende afstemning om en ny forfatning, der er blevet udarbejdet af en forsamling domineret af islamister, og som ifølge oppositionen vil polarisere nationen.

Første runde blev afviklet for en uge siden, og her blev det med 57 procent af stemmerne et klart ja til forfatningen, som præsident Mohamed Morsi fra Det Muslimske Broderskab er stor fortaler for. Ifølge flere analytikere, som nyhedsbureauet Reuters har interviewet, tyder alt på endnu et ja til forfatningen.

Valgstederne lukker officielt klokken 18 dansk tid, men som det var tilfældet i første valgrunde, forventes det, at flere holder længere åbent. Efter første valgrunde, der blev afholdt 15. december, var den egyptiske opposition fremme med beskyldninger om, at valget var gennemsyret af korruption.

Blandt de centrale dele i forfatningen er, at lovgivning skal baseres på islams principper, at staten er beskytter af »offentlig moral og orden«, og at forfatningen opretholder »lighed for loven uden diskrimination«. Forfatningsteksten nævner i den forbindelse ikke specifikt lighed mellem kønnene.

Endelig skal en egyptisk præsident maksimalt kunne bestride embedet i to perioder à fire år. Da den nu afsatte Hosni Mubarak regerede, var der ingen tidsbegrænsning.

Menneskeretsgrupper har ved flere lejligheder kritiseret, at forfatningen ikke nævner respekten for internationale menneskeretskonventioner.

Fredag blev 32 personer såret, da tilhængere og modstandere af præsident Morsi stødte sammen ved moskeen i Egyptens næststørste by, Alexandria. Her brugte politiet tåregas for at skille de stenkastende grupper fra hinanden.

Tusindvis af mennesker deltog ved demonstrationerne, der fandt sted efter fredagsbønnen.

Lige nu på BT PLUS

Mode og skønhed
Effektivt 14 dages video trænings- program

Effektivt 14 dages video trænings- program

07/08
Mode og skønhed
Kom i form på hjul - på 8 uger

Kom i form på hjul - på 8 uger

29/04
Mode og skønhed
2,5 pct: Historisk lån på gaden

2,5 pct: Historisk lån på gaden

26/08
Mode og skønhed
Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

15/08