Tysklands kansler, Angela Merkel, tvivler på, at der kan opnås enighed om en aftale om EUs flerårige budget på topmødet i Bruxelles. Det samme gør Frankrig og Storbritannien.

Da EUs siddende formand, Herman Van Rompuy, sent torsdag aften præsenterede et revideret udspil til EUs budget for 2014-2020 sagde han, at han mente, det var muligt at finde et kompromis. Men noget tyder på, at den tyske kansler, Angela Merkel, ikke deler hans optimisme.

- Jeg synes, vi gør en smule fremskridt, men jeg tvivler på, vi vil opnå en aftale, sagde hun ifølge BBC, efter forhandlingerne ved midnatstid blev udskudt til fredag klokken 12.

Merkel har tidligere sagt, at et topmøde i begyndelsen af det nye år kan blive nødvendigt, hvis ikke der kan opnås en aftale nu.

Også den franske præsident, Francois Hollande, advarede om, at det måske ikke vil være muligt at blive enige om en aftale. Dog tilføjede han:

- Selvom vi ikke når en aftale i morgen eller dagen efter, er det ikke ensbetydende med, at alt er tabt.

EU-Kommissionen har opfordret til en stigning på 4,8 procent i forhold til budgettet for perioden 2007-2013. De fleste EU-medlemmer støtter en forøgelse, mens andre mener, det er uacceptabelt i en tid med stramninger.

Storbritannien er et af de medlemslande, der taler varmest - og mest højlydt - for nedskæringer i budgettet, således at det kan matche de britiske spareplaner. Det skriver BBC.

- Nej, jeg er overhovedet ikke glad, sagde premierminister David Cameron om Van Rompuys forslag om at sætte udgiftsloftet på 973 milliarder euro.

- Det er klart, at når vi i øjeblikket træffer vanskelige beslutninger om de offentlige udgifter derhjemme, så vil det være helt forkert. Det er forkert, at der er forslag om disse øgede ekstraudgifter i EU, sagde han.

I Van Rompuys reviderede forhandlingsudspil var den danske rabat ikke imødekommet, og ifølge b.dk bliver der fjernet 14 milliarder euro fra EUs grønne vækstinitiativer, som Danmark kæmper for. Samtidig flyttes penge til EUs landbrugsstøtte og strukturfonde - to områder som Danmark netop gerne vil skære i.

B.dk skriver, at det samlede EU-budget i det nye udspil forbliver på samme niveau som i EU-formandens tidligere udspil med en budgetramme, der svarer til 1,01 procent af EU-landenes samlede økonomi opgjort i bruttonationalindkomsten (BNI).

- Vi er langt fra at være i mål med et budget, sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ifølge b.dk på et pressemøde natten til fredag.

Før, forhandlingerne blev sat på standby, udnævnte de 27 stats- og regeringsledere Luxembourgs Yves Mersch til nyt medlem af Den Europæiske Centralbanks (ECB) ledelse.