Saudi-Arabien henrettede fem personer på den sidste dag af det meget omdiskuterede danske besøg med kronprinsesse Mary, kronprins Frederik og udenrigsminister Kristian Jensen i front. Det skriver det officielle saudiske nyhedsbureau ifølge AP.

Det har været diskuteret voldsomt herhjemme, om den danske delegation med kronprinsesse Mary og kronprins Frederik i spidsen overhovedet skulle besøge Saudi-Arabien, der gentagne gange er blevet kritiseret for ikke at overholde menneskerettighederne.

En af anklagerne mod Saudi-Arabien er, at landet benytter sig af henrettelser og hårde straffe som piskeslag - blandt andet mod kritikere af systemet.

Således blev hele 47 personer henrettet 2. januar i det arabiske kongedømme. Og derfor er det blevet kritiseret voldsomt, at Mary, Frederik, udenrigsminister Kristian Jensen og et større dansk erhvervsfremstød tog til Saudi-Arabien i det hele taget.

Besøget fra den danske delegation sluttede tirsdag 1. marts, efter de havde været i landet siden 28. februar. Og netop 1. marts valgte det saudiske styre at henrette fem personer. Det skriver det officielle saudiske nyhedsbureau ifølge AP.

Henrettet for mord og smugling
De fem henrettelser fandt sted i forskellige dele af landet og bringer nu det totale antal henrettede i Saudi-Arabien i år op på 69.

To personer, en fra Jordan og en fra Saudi-Arabien, blev henrettet tirsdag, efter de var blevet kendt skyldige i at have smuglet amfetamin ind i landet, mens to saudiarabere og en person fra Qatar blev henrettet, efter de var blevet fundet skyldige i mord.

I det hele taget har den danske delegations tur til Saudi-Arabien vakt stor opmærksomhed. Først da det kom frem, at turen i det hele taget var blevet sat op.

Men også under selve turen har der været et par episoder, som har tiltrukket sig pressens opmærksomhed.

Nægtede at give Mary hånden
Den første var, da flere saudiske topfolk i forbindelse med en frokost med den saudiske konge, Salman bin Abdulaziz Al Saud, ikke ville give hånd til kronprinsesse Mary.

BTs udsendte i Saudi-Arabien beskrev episoden på følgende måde:

'Kun hver fjerde af de mange mænd, der passerede forbi for at hilse på kronprinsparret, gav hånd til Kronprinsessen, mens alle gav hånd til Kronprinsen. Mary var tilsyneladende ikke orienteret om, hvem der gav hånd, og hvem der ikke gjorde. Og derfor rakte hun i begyndelsen af seancen flere gange hånden frem, uden at den blev modtaget.'

'Efterhånden blev hun mere tilbageholdende og ventede på at se, om personen rakte hånden frem, fortæller den eneste fotograf, der var til stede ved modtagelsen hos den saudiske konge, Ekstra Bladets fotograf Tariq Mikkel Khan.'

Mary roste lov, som ikke er blevet implimenteret
Men det var ikke eneste gang vores kronprinsesse kom til at stå i en ærgerlig situation. Under opholdet i landet valgte Mary at rose en saudiarabisk lov, som forbyder vold mod kvinder.

Problemet var blot, at loven ifølge Amnesty aldrig er blevet implementeret i praksis. Til BTs udsendte reporter sagde kronprinsessen:

»Her i Saudi-Arabien har de opnået meget med en stærk oplysningskampagne, Det er en utrolig vigtig indsats, og de har opnået en ny lov i 2013, som forbyder vold mod kvinder. Det er en stor succes.«

Men i en rapport fra Amnesty, hvor netop den givne lov er beskrevet, står der:

»En lov, der kriminaliserer vold i hjemmet, som blev vedtaget i 2013, forbliver uimplementeret i praksis«.

Kronprinseparret fotograferet mandag den 29. februar 2016 i Riyad, Saudi-Arabien i anledning af Danmarks handelsfremstød, hvor bl.a. Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen, Sundhedsminister Sofie Løhde, Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary deltager. Her ankommer de til stor middag og hilser på Saudi-Arabiske forretningskvinder.
Kronprinseparret fotograferet mandag den 29. februar 2016 i Riyad, Saudi-Arabien i anledning af Danmarks handelsfremstød, hvor bl.a. Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen, Sundhedsminister Sofie Løhde, Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary deltager. Her ankommer de til stor middag og hilser på Saudi-Arabiske forretningskvinder. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Vis mere