Efter 13 timers forhandlinger er EUs økonomi- og finansministre tidligt torsdag morgen nået til enighed om rammerne om et europæisk banktilsyn.

Alle 27 EU-lande siger god for aftalen, men den danske regering har endnu ikke besluttet, om Danmark skal være med.

Banktilsynet forventes trinvis at skulle kontrollere de største banker i Europa og skal som udgangspunkt være fuldt funktionsdygtigt 1. april 2014.

Mens det vil være obligatorisk for de 17 eurolande at deltage i det nye fælleseuropæiske banktilsyn, kan Danmark og de øvrige ni lande udenfor euroen selv vælge, om de vil være med.

Men det vil økonomiminister Margrethe Vestager (R) ikke tage stilling til endnu.

- Det her er selve forhandlingen om banktilsynet, der er på plads. Om Danmark skal være med eller ej afhænger af de andre elementer i bankunionen. Blandt andet hvilken fællesordning vi egentlig vil have, hvis vi skal redde nødlidende banker, hvor vi jo i Danmark i dag har den ordning, at bankerne sådan set skal redde sig selv, siger Margrethe Vestager til Berlingske Nyhedsbureau.

Aftalen består af to hovedelementer, fortæller hun: Det fælles tilsyn og det indre marked.

- Jeg synes, der er fundet rigtig gode løsninger på både, hvordan man stemmer, hvem der kan være med og på hvilken måde, man kan være med. Der er taget en lang række hensyn til de enkelte lande, og der er også lagt en grænse for, hvilke banker der skal under direkte tilsyn og hvilke banker, de nationale tilsyn fortsat skal tage sig af - men under det fælles tilsyns vinger, forklarer økonomiministeren.

Da det endnu ikke vides, hvornår Kommissionen vil fremlægge sit forslag om håndtering af bankredninger i fællesskab, ved Margrethe Vestager heller ikke, hvornår Danmark beslutter sig.

- Men det bliver nok i foråret 2013, og så må vi se, hvor hurtige vi kan blive enige, siger hun.

Banktilsynet skal primært omfatte store banker, hvilket vil sige, at det vil omfatte mellem fem og 10 banker herhjemme, hvis Danmark vælger at gå med.

Tilsynet skal som udgangspunkt være fuldt funktionsdygtigt 1. april 2014.

BNB

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 29 kr.