I Tyskland har man fundet frem til en metode, der skal få folk til at stoppe med at urinerer offentligt. Løsningen er mure, der tisser tilbage, og den vinder større og større udbredelse. Nu er turen kommet til togstationerne.

Fulde folk kan af og til have svært ved at overskue at stille sig i kø til toilettet på diskotekerne. Selvom det kan give bøder, så tager folk alligevel chancen og lader vandet på offentlige steder til stor gener for de mennesker, der bor eller arbejder i de områder, som er specielt udsat for tisseriet. Det lugter nemlig ikke så godt.

Det har man forsøgt at gøre noget ved i den tyske by Köln, hvor murene på byens togstation tisser tilbage på dem, der lader vandet. Man har nemlig dækket 30 meter mur med en specielt lak, der er enorm vandafvisende, og som derfor returnerer væske næsten lodret tilbage. Det betyder, at man i bedste tilfælde får meget våde sko, hvis man skulle dristige sig til at tisse op ad murene.

En talsperson forklarede det således:

»Enhver form for væske, der rettes mod muren, vil blive returneret tilbage i næsten samme vinkel, som det kom fra«.

Köln er langt fra den eneste by, der har valgt at benytte sig af ’tissemurerne’. Det populære festområde St. Pauli, i den store tyske by Hamborg, var de første, der lancerede metoden. Det skete tilbage i marts, og det var Uwe Christensen, der er medlem af en byområdegruppe i St. Pauli, som kom med idéen:

»Det var en voksende kilde til frustration, at de besøgende i nattelivet blev ved med at urinere på gaden. Folk havde fået nok af urinen på væggene, på folks entreer og legepladser rundt omkring i St. Pauli«.

Metoden har dog mødt en del kritik, fordi den er ret dyr. Det koster lidt over 5000 danske kroner at dække et område på 6 kvadratmeter med den væskeafvisende lak.

Herhjemme har specialkonsulent i Københavns Kommunes drift Søren Friis-Mikkelsen da også tidligere fortalt BT, at man ikke skal regne med, at ’tissemurerne’ kommer til Danmark, selvom han synes, at det er et sjovt påfund.

Læs også: Københavns Kommune jubler: Her er muren der 'tisser tilbage'

»Idéen er jo meget sjov. Man får våde sko af det, og i sig selv er det jo nok til at holde de værste nattetissere væk, men jeg har svært ved at tro, det bliver noget, der bliver voldsomt udbredt,« siger Søren Friis-Mikkelsen og fortæller at det simpelthen er for dyrt til, at man kan indfører det. Han henviser dog til, at private grundejere selv har mulighed for at påføre den specielle lak, hvis de føler sig voldsomt generet af lugten.