Som oftest er alt er planlagt ned til mindste detalje, når vi giver den eneste ene vores 'ja' i kirken eller på rådhuset. Derfor vælger mange at udse sig en helt speciel dato til det store, romantiske bryllup, så som Valentinsdag eller en dato, der klinger godt på tungen og er let at huske - som eksempelvis 11. december 2013 - eller 11.12.13. Men ny forskning viser, at det er en rigtig dårlig idé, som kan ende med at koste dig ægteskabet.

Det skriver Business Insider.

Forskere på universitetet i Melbourne har analyseret alle data for ægteskaber og skilsmisser i Holland fra 1999 til 2013 - over en million ægteskaber i alt. De kom frem til, at antallet af ægteskaber indgået på særlige dage så som Valentinsdag (14. februar) eller datoer, hvor dag, måned og år giver en særlig talkombination (eksempelvis 10-11-12, 12-12-12 eller 20-12-2012) , er markant højere end på 'normale' datoer. I gennemsnit blev 201 hollandske par gift på en almindelig dag, mens tallet var hele 635 på datoer med specielle kombinationer som dem nævnt ovenfor. Blandt andet fordi mange mener, et bryllup på disse dage betyder 'held'.

Men virkeligheden er snarere det stik modsatte. Forskerne er nemlig kommet frem til, at skilsmisseraten blandt ægtepar gift på Valentinsdag er hele 45 procent højere end for dem, der blev gift på en helt almindelig dag, efter tre års ægteskab. For brudepar der valgte en dato med en særlig talkombination er skilsmisseraten 30 procent højere. Efter fem års ægteskab er tallene henholdsvis 41 og 28 procent.

Der kan være rigtig mange årsager til, at et ægteskab bryder sammen, men bryllupsdatoen er nok næppe en af dem. Men hvordan kan det så forklares, at der er langt flere skilsmisser blandt dem, der har valgt en helt speciel dato til at give partneren sit 'ja'?

Ifølge forskerne bag undersøgelsen, Jan Kabátek og Professor David Ribar, skal forklaringen ses i hvilke par, der bevidst udvælger sig disse mærkedage til deres bryllup.

»Folk, der blev gift på specielle datoer, havde oftere været gift før og sandsynligheden for, at de havde børn i forvejen, var også højere,« siger David Ribar ifølge Business Insider.

»Vi fandt også ud af, at der var større forskel på ægtefæller, som blev gift på specielle datoer, når det kommer til uddannelse og alder, end ægtefolk gift på almindelige datoer,« tilføjer Jan Kabátek.

Forskerne påpeger, at par, der bruger deres energi på at arbejde med selve forholdet i stedet for at fokusere på ydre faktorer (så som ønsket om at blive gift på en helt særlig dag) generelt er mere langtidsholdbare.