Man kunne tro, at skotterne vendte tilbage til status quo, efter at de torsdag har stemt nej til at løsrive sig fra Storbritannien. Men det er langtfra tilfældet. Tværtimod får skotterne snart større selvbestemmelse, vurderer Ole Helmersen, der er lektor og ekspert i britiske samfundsforhold på Copenhagen Business School.

»I slutspurten af valgkampen afgav premierminister David Cameron og andre politiske ledere fra London højtidelige løfter om, at skotterne kunne få alt det selvstyre, de kunne ønske sig, så længe de blev i unionen. De løfter skal London nu leve op til,« siger han.

Skotland har allerede forholdsvis udbredt selvstyre på en række områder, men de tunge, økonomiske politikområder ligger stadig hos parlamentet i London. Det er nogle af dem, skotterne nu skal forhandle om at få til Edinburgh.

»De vil meget gerne have øget selvbestemmelse over skattepolitikken - så de får retten til selv at sætte skattesatserne. Et andet tungt økonomisk område er retten til selv at optage lån på internationale kapitalmarkeder,« siger Ole Helmersen.

Den større selvbestemmelse er ikke den eneste konsekvens af afstemningen. Trods flertallet mod uafhængighed, har fortalerne for selvstændighed vundet en sejr, idet de har bevist, at de skal tages alvorligt, vurderer Hanne Tange, der er lektor ved Institut for Kultur og Globale Studier ved Aalborg Universitet og Skotland-ekspert.

»Ja-siden har en enorm energi, og de vil kæmpe videre, til de får en ny afstemning - og det kan måske være allerede om 15 år. Samtidig arbejder tiden for ja-siden, fordi de unge er større tilhængere af et selvstændigt Skotland, hvorimod de ældre, der kan huske krigen og de økonomiske kriser, i højere grad er tilhængere af at blive i Storbritannien,« siger Hanne Tange.

Hun minder om, at der ikke er tale om en ny separatistbevægelse, der er vokset frem den seneste tid, og at ønsket om selvstændighed er dybt forankret i mange skotter:

»Skotland er en nation, der altid har haft sine egne institutioner. I 1707 fik de et forenet parlament med englænderne, men bevarede blandt andet deres eget uddannelsessystem og kirke. Det handler altså ikke om en nation, der lige er opstået, og ja-siden vil helt sikkert kæmpe videre.«

Det Skotske Nationalparti, SNP, har lagt op til, at Skotland med inspiration fra Danmark og resten af Skandinavien skal arbejde i retning mod en velfærdsstat.