Et interview med en somalisk pirat er noget af et scoop. Men nu viser det sig, at flere medier og journalister - heriblandt en dansk dokumentar sendt på DR - er blevet narret af afrikanere, der har tjent penge på at udgive sig for at være pirater.

Det kan den britiske tv-kanal Channel 4 nu afsløre.

- Hæsblæsende dokumentar om den danske eventyrer Rasmus Kraths ekspedition til de somaliske piraters lovløse tilholdssted, piratbyen Eyl i Somalia. Rasmus Krath har som den første dansker mødt og interviewet de somaliske pirater på landjorden i Somalia. Sådan lød DRs omtale af dokumentaren 'På rejse med kamera og Kalashnikov - piraternes kyst', der første gang blev vist på DR2 d. 2. februar 2010.

- Er du en pirat? spørger Rasmus Krath en mand i dokumentaren, der kalder sig for 'Bashir'.

- Ja, svarer manden, der beskriver sig selv som en ledende pirat.

I det sjældne interview fortæller 'Bashir', hvorfor piraterne kaprer skibe, og hvordan hele pirateriet er organiseret. Men hvor meget 'Bashir' egentligt ved om pirater er uvist. 'Bashir' er nemlig ikke pirat, men en skuespiller. Det indrømmer han nu over for Channel 4.

'Bashir' beskrives af Channel 4 som en af ​​Somalias mest frygtede pirater. Men i virkeligheden har 'Bashir' aldrig været i Somalia.

Rasmus Krath fortæller til bt.dk, at han gjorde alt, hvad han kunne for at få 'Bashir' og de andre piraters identitet bekræftet.

- Jeg kan kun sige, at jeg troede på 'Bashir'. Jeg var aldrig i tvivl, om han var ægte - slet ikke efter at jeg havde snakket med ham i fire timer, siger han til bt.dk.

Rasmus brugte bl.a. journalister fra både Somalia og Kenya og somaliere inden for det somaliske klanmiljø til at hjælpe ham med at verificere 'Bashir' som en ægte pirat.

En anden afrikansk mand ved navn Adan fortæller til Channel 4, at der er gode penge at tjene på at udgive sig for at være en pirat, fordi efterspørgslen fra de udenlandske journalister er stor.

- Journalisterne går til chefen og spørger efter pirater. Chefen kommer til os og siger, de hvide mænd har brug for pirater. Så han siger 'udgiv dig for at være en pirat', siger Adan til Channel 4.

Hele set-up'et koordineres af en såkaldt 'fixer'. Han tilbyder journalister et interview med en virkelig pirat mod betaling. Han lover journalisterne, at de kan komme ind i områder, hvor det ellers ikke er muligt for vesterlændinge at komme. Nogle gange tager søgningen efter piraterne flere dage, for jo længere tid det tager, jo flere penge tjener de, fortæller Adan.

Adan arbejder til dagligt i en restaurant, men han fortæller, at der er langt flere penge at tjene på at udgive sig for at være en pirat. Det kan han tjene op mod 1.000 kr. om dagen på.

Mange af de falske pirater, herunder Adan, er ikke engang somaliere. Mange af dem er kenyanere eller tilhører Boran, en etnisk gruppe, der lever i det sydlige Etiopien og i det nordlige Kenya.

Rasmus Krath er selvfølgelig ærgerlig over, hvis det er rigtigt, at 'Bashir' ikke er en pirat, men en skuespiller, der har snydt ham. Men han mener ikke, at det ændrer på filmen.

- Jeg synes ikke, at det ændrer noget i forhold til troværdighed eller faglighed i dokumentaren. Jeg møder flere pirater i filmen, har rejst tre måneder i Somalia, og oplysningerne i filmen bygger ikke kun på 'Bashirs' udsagn, siger han.

'Bashir' fortæller til Channel 4, at han i flere år har givet interviews til journalister og bl.a. også været i Time Magazine. 'Bashir' hævder dog, at han gennem alle årene har troet, at han blot var deltager i en dramafilm, hvilket 'fixeren' har oplyst. 'Bashir' siger:

- Hvorfor skulle en ægte pirat spille med i en film, når de har penge? Hvorfor skulle de gøre det? De har ikke tid til at fortælle deres historier til hvide fyre for penge.

Under sit ophold i Somalia og Kenya undrede Rasmus Krath sig ikke over, hvorfor piraterne ville fortælle deres historier til journalister.

- Jeg havde dels nogle kontakter, der lagde pres på de pirater, som jeg mødte. Desuden er der mange kriminelle rundt om i verden, der synes, det er fedt at stille sig op og få opmærksomhed f.eks. bandemedlemmer i Rio, siger han.

Rasmus Krath siger, at han ikke gav 'Bashir' betaling for interviewet - kun omkring 50 dollar i alt til transport, når de skulle mødes i Nairobi.

For DR er det heller ikke et problem, at en enkelt pirat i dokumentarfilmen, i virkeligheden slet ikke var pirat.

- Det, at en af de mange måske har svindlet, ændrer ikke ved indholdet i Rasmus' rejsedokumentar. Rasmus møder jo flere pirater og almindelige mennesker i Somalia, så derfor ændrer det ikke på det overordnede indtryk af livet i Somalia, siger Mette Hoffmann Meyer, DR-redaktør for eksterne dokumentarer til bt.dk.

Hele dokumentaren kan ses på online filmfestivalen Culture Unplugged. Den falske pirat optræder i slutningen af filmen. Se filmen her.