Hvis Vallonien dumper Ceta, står Danmark til at gå glip af milliarder i øget eksport, vurderer Dansk Industri.

Bruxelles. Hos Dansk Industri beklager man, at EU-topmødet fredag endte uden at få den belgiske region Vallonien til at støtte op om Ceta, frihandelsaftalen med Canada.

For en handelsaftale med Canada vil få en enorm betydning for dansk erhvervsliv.

Det siger Peter Thagesen, der er underdirektør i Dansk Industri.

- Når aftalen er fuldt indfaset, så vil vi kunne løfte dansk eksport til Canada med omkring to milliarder kroner, siger han.

Derudover vil aftalen kunne skabe betydeligt flere danske arbejdspladser.

- Der ligger 700-800 arbejdspladser ekstra per milliard kroner, så det er i bedste fald et par tusind ekstra arbejdspladser, vi taler om, siger Peter Thagesen.

Danmark eksporterer særligt grøn energi, landbrug og medicin til Canada.

Men ifølge Dansk Industri er det ikke kun de store, multinationale virksomheder, som vil drage fordel af Ceta, som kritikken ellers lyder på.

- Det er ikke kun nogle få brancher, der vil få gavn af det. Det er dansk erhvervsliv over en bred kam, der vil kunne høste fordele.

- Faktisk er det de mindre virksomheder, som kommer til at vinde på de her handelsaftaler, siger han.

Den canadiske handelsminister Chrystia Freeland meddelte efter topmødet fredag, at forhandlingerne med Vallonien var mislykkedes.

Det er dog fortsat uklart, om aftalen er endeligt tabt på gulvet, eller om parlamentet kan overtales i den kommende tid.

Peter Thagesen deler EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker og EU-præsident Donald Tusks bekymringer for fremtidige handelsaftaler, hvis der for alvor er blevet sat punktum for Ceta.

Hvis handelsaftalen med Canada falder til jorden, vil de andre aftaler på tegnebrættet også ramle sammen, siger han.

- Hvis det ikke lykkes, fremstår vi som en utroværdig handelspartner. Og så er der andre aftaler, som hænger i en endnu tyndere tråd, siger han.

Her nævner han aftalerne med Japan og USA, som både er større og vigtigere for EU.

- Hvis de falder, vil det være intet mindre end en katastrofe for europæisk erhvervsliv, siger Peter Thagesen.

/ritzau/