Mesterværker af van Gogh og Pieter Bruegel skal sælges på auktion for at redde bilbyen Detroits finanser. Faren for salg af mesterværkerne­ skaber frygt for, at dette kun er begyndelsen.

Byen Detroit er gået bankerot. Den engang så rige bilby leder nu efter nye indtægtskilder. Byen skylder godt 70 milliarder kroner væk. Da Detroit råder over en pragtfuld kunstsamling i Detroit Institute of Arts, har bystyret fået den ide at sælge nogle af kunstværkerne, skriver Berlingske.

Man har udvalgt 2.800 kunstværker af meget høj værdi, som auktionshuset Christie’s er sat til at vurdere. I alt udgør disse 2.800 værker kun fem procent af museets samling.

Christie’s vurderer, at værkerne samlet er cirka fire til fem milliarder kroner værd. Blandt malerierne er mesterværker som Van Goghs »Selvportræt med en stråhat«, vurderet til 600-900 millioner og Pieter Bruegels »Bryllupsdansen«, der er vurderet til cirka en milliard. Men der er stor debat om værkernes egentlige værdi på et kunstmarked, hvor priserne er uforudsigelige. Til Detroit News siger kunsthandler Eric Hornak Spoutz: »Med disse værker af van Gogh og Bruegel er vi ude i ukendt territorium. Den slags priser har vi ikke set før. Den højeste pris, der er betalt for et maleri, er Francis Bacons »Tre studier af Lucian Freud«, der var vurderet til cirka 700 millioner. Men privat kan priserne godt komme højere op, som det var tilfældet med Paul Cézannes »Kortspillerne«, som blev solgt for godt 1,5 milliarder i 2011.«

Muligvis vil byen ikke sælge samtlige værker, men nøjes med nogle af de dyreste. Christie’s har foreslået salg af de 11 mest værdifulde, der svarer til cirka 75 procent af de 2.800 værkers værdi. Man opererer også med en plan om ikke at sælge, men bruge samlingen til at stille sikkerhed for et større lån.

Kritiske røster siger i amerikanske medier, at et salg ganske vist vil give et kontant beløb, men vil ikke redde byens finanser, fordi det drejer sig om problemer med grundlæggende økonomiske strukturer, som et kontant beløb ikke vil afhjælpe.

Detroits museum advarer mod et brandudsalg af museets værker. I en udtalelse skriver museet: »Vor museum er en kulturel kilde for Detroits befolkning. Samlingerne er resultatet af mere end 100 års offentlig og privat indsamling til gavn for offentligheden. Det har overlevet en række finansielle kriser i byen og også den store depression i 1930erne.«

Samlingen omfatter kunstværker fra hele kloden. Der er ægyptiske relieffer, kinesiske kunstværker og malerier og skulpturer fra Europa og USA. Således blev Pieter Bruegels »Bryllupsdansen« fra 1566 købt af museets direktør i 1930.

Der er et stort tidspres på byen. Man regner med, at bystyret allerede i januar skal præsentere en økonomisk redningsplan. Salget af værkerne er en central del af denne redningsplan, og i planen har bystyret regnet med, at museet skal bidrage med godt tre mia. kroner. Mange advarer mod et salg i Detroit, for det kan blive en tendens. I avisen Free Press siger kunstkenderen Lee Rosenbaum, at hvis et salg kan ske i Detroit, så kan det ske alle steder.

Der er oplysninger om redningsplaner i sidste øjeblik. I Detroit News siger guvernør Rick Snyder, at han overvejer at lade staten være en del af en større redningsplan, der også skal sikre museets samling.