Som mange andre valgkampe står to personer i centrum af det britiske parlamentsvalg. Den erfarne David Cameron kæmper for et genvalg og for at komme af med ryet som en overklasse snob, mens hans modstander, Ed Miliband, kæmper mod sin uerfarenhed.

STORBRITANNIEN: Tilbage i slut 90erne kom den daværende britiske premierminister John Major i modvind. Lederen, der under hele sin regeringstid havde kæmpet mod sit ry som en mand af overklassen, kom i et interview til at sige, at varm øl og cricket var en del af landets vigtigste kulturelle fællesarv.

Men hvad med de millioner af briter, der foretrækker det mere folkelige fodbold og de dertilhørende kolde pints, lød kritikken, der styrkede billedet af en leder ude af trit med sin befolkning.

Måske var det med den uheldige bemærkning in mente, at den nuværende premierminister David Cameron i forrige weekend, i et forsøg på at virke folkelig, endte med at gøre sig selv til skamme.

Under en tale om det multikulturelle samfund kom premierministeren for skade til at benævne London-klubben West Ham som sin favoritklub, selvom det længe har været kendt, at det er Birmingham-klubben Aston Villa, den konservative leder hepper på.

Men David Camerons trang til at positionere sig selv som folkelig er forståelig, fortæller Nils Arne Sørensen, professor på Institut for Historie, Kultur og Samfundsbeskrivelse med speciale i britisk politik.

For i den aktuelle valgkamp martrer rygtet som snob og overklassedreng den aktuelle beboer på Downing Street 10, der kæmper for at holde Ed Miliband, lederen af Labour, for døren.

»Det, der udfordrer David Cameron mest, er, at han repræsenterer den gamle politiske elite, som briterne egentlig troede, de var kommet af med. Det er den her elite, der er vokset op på kostskoler og født med sølvskeer i munden, og som har levet sådan siden,« siger Nils Arne Sørensen.

I januar 2014 viste en undersøgelse, at 77 procent af briterne betragter David Cameron som en del af »overklassen«, mens det kun er 15 procent, der opfatter ham som eksponent for middelklassen, hvilket premierministeren ellers har haft travlt med at markedsføre sig selv som.

Over for ham står Ed Miliband, den 45-årige leder af arbejderpartiet Labour. Ed Miliband, søn af polske immigranter, kæmper for sin del med et renommé som en lidt kikset, klodset og politisk uerfaren leder. Han har de seneste år udmærket sig med et par halvkiksede opdateringer på de sociale medier - blandt andet da han fejlagtigt hyldede den afdøde skaber af Blockbusters, Bob Holness, for at have skabt »Blackbusters«. Og senest da han tog sig temmelig uheldigt ud, da han skulle spise en baconsandwich, hvilket affødte latterbrøl på de sociale medier.

Og så har han haft det svært i de direkte debatter med David Cameron, fortæller Nils Arne Sørensen.

»Ed Miliband er en dygtig debattør, men Cameron lykkedes tit med at få ham trængt op i en krog i debatterne. Cameron fremstår markant stærkere i de direkte dueller. Ed Miliband har svært ved at stække Cameron, der så at sige har »the upper hand«,« siger Nils Arne Sørensen.

Og så er der det med erfaringen. For mens David Cameron i sin kampagne slår sig op på, at han allerede har erfaringen og det hold klar, der skal fortsætte med at bestride posterne som ministre, så har Ed Miliband haft travlt med at samle sit parti, Labour.

»De fleste troede jo egentlig, at det skulle være hans storebror, David Miliband, der skulle være den nye leder, så han har skullet bruge lang tid på at klinke skår og samle sit parti,« siger Nils Arne Sørensen.