Danske Kent Kristensen sidder fængslet i Rumænien og har ikke fået sin diabetesmedicin siden januar. Alligevel bliver han tvunget til at skrive under på, at han får den udleveret. Pårørende håber, at de danske myndigheder vil gribe ind.

Siden oktober sidste år har Kent Kristensen, en 51-årig entreprenør fra Aalborg, siddet fængslet i Rumænien.

Danskeren, som blev idømt syv års fængsel in absentia for svindel, fortæller til Berlingske Nyhedsbureau, at han lever under kummerlige forhold og blandt andet bliver nægtet sin medicin.

Tvunget til at underskrive

- Hver aften bliver jeg hentet ud af min celle for at skrive under på, at jeg får udleveret min medicin. Problemet er bare, at den slet ikke eksisterer, og derfor er der ikke noget at få udleveret. Et par gange har jeg nægtet at skrive under, men så får man et par dask af nogle maskerede vagter, indtil man makker ret, og så går man tilbage til sin celle, fortæller Kent Kristensen.

Den 51-årige fængslede dansker lider af type 2-diabetes, psoriasis og gigt, og han fortæller til Berlingske Nyhedsbureau, at han siden januar blot har fået sin medicin i fire dage, hvilket nu har forårsaget konstant tørst, tørhed i munden, tissetrang og synsforstyrrelser.

Rumænien har siden 2007 været medlem af EU, men alligevel lever forholdene i de rumænske fængsler angiveligt ikke op til europæisk standard.

Frygter for konsekvenserne

Sociolog og ekspert i menneskerettigheder Maria Andraascu nikker genkendende til den fængslede danskers beretninger. Hun arbejder for Helsinki Komiteen, en sammenslutning af menneskerettighedsforkæmpere i Rumænien, som blandt andet overvåger forholdene i de rumænske fængsler.

- Desværre er det ofte sådan, at de indsatte frygter konsekvenserne, hvis de nægter at skrive under eller efterfølgende klager over fremgangsmåden. Det er ikke almindeligt, at man bliver slået, men det sker i praksis, siger Maria Andraascu, som arbejder for Helsinki Komiteen, en sammenslutning af menneskerettighedsforkæmpere i Rumænien, som blandt andet overvåger forholdene i de rumænske fængsler.

- Hele fængselsvæsenet mangler midler på grund af dårlig økonomi, og alle fængslerne er overfyldte. I det samme antal fængsler, som for fem år siden havde 20.000 indsatte, sidder der nu 30.000, fortæller hun.

Dårlige forhold

Sidst, den rumænske del af Helsinki Komiteen var på besøg i Giurgiu, var i februar 2009, men ifølge Maria Andraascu har stort set intet ændret sig siden da.

- Det er ikke ordentligt opvarmet, og derfor kan der blive meget koldt. Og hvad angår maden vil jeg mene, at den stort set er uspiselig, fortæller hun.

Ifølge Kent Kristensen er det netop de forhold, han lever under i fængslet. Han fortæller, at temperaturen i cellen nogle nætter er nået ned på to-cifrede minusgrader, og at han ikke en gang ville »byde den mad, de indsatte får serveret, til sin hund.«

Maria Andraascu fortæller, at der stadigvæk eksisterer maskerede vagter i fængslerne, som de indsatte ikke kan identificere og dermed klage over.

Generelt, fortæller hun, er forholdene i de rumænske fængsler meget dårlige. Alene sidste år faldt der 12 domme fra den europæiske menneskerettighedsdomstol over Giurgiu fængslet.

- Det er meget svært at kræve sine rettigheder, da der er meget misbrug i fængselsvæsenet, understreger hun.

Mishandlet i fængslet

I Helsinki Komiteens rapport fra 2009-besøget i Giurgi er der blandt andet nævnt tilfælde af magtanvendelse mod indsatte, inhuman og degraderende behandling og modstridende oplysninger fra fængslets ansvarshavende.

Ligeledes fremgår det af rapporten, at en rumænsk indsat i oktober 2011 fik medhold, da han hævdede, at fængslet var overfyldt, og at han var blevet nægtet sin medicin. Domstolen fastslog, at der var tale om mishandling.

Kent Kristensen og hans pårørende har skrevet til daværende justitsminister Lars Barfoed (K) og nuværende udenrigsminister Villy Søvndal (SF) i håb om at få Kent Kristensen hjem til Danmark og afsone. De kan ikke forstå, at Kent Kristensen for sjette måned i træk skal sidde fængslet under så kritisable forhold.

Den danske ambassadør i Rumænien, Michael Sternberg, bekræfter, at man kender til Kent Kristensens sag, men at ambassaden ikke udtaler sig om konkrete personsager.

- Jeg kan blot bekræfte, at han har søgt om overførsel til afsoning i Danmark. Ansøgningen bliver behandlet mellem det danske og det rumænske justitsministerium, men der er ikke nogen afgørelse endnu, siger han.

Hos Justitsministeriet henviser man til Udenrigsministeriets Borgerservice, og her er meldingen den samme. Souschef Ole Neustrup siger:

- Jeg kan bekræfte, at der sidder en dansk statsborger fængslet i Rumænien, og at både Udenrigsministeriet og ambassaden yder sædvanlig konsulenthjælp til den fængslede, men vi har ikke mulighed for at komme med yderligere oplysninger.