Man skilter ikke med det, hvis man stemmer nej til skotsk uafhængighed, fortæller danske Amalie Liv Christensen, der bor i Aberdeen.

SKOTLAND: Torsdag er en skæbnesvanger dag for Skotland, der skal stemme om, hvorvidt landet skal rive sig løs fra resten af Storbritannien.

Stemningen er utrolig spændt, lyder det fra 23-årige Amalie Liv Christensen, der bor i Aberdeen, Skotlands tredjestørste by.

»Der er virkelig store følelser på spil,« siger hun.

»De fleste heroppe vil stemme for uafhængighed, men jeg hører også i krogene, at nogle vil stemme nej. De tør bare ikke at stå frem, fordi de bliver set på som forrædere,« fortæller Amalie Liv Christensen, der har boet i Skotland i to år og arbejder med unge med særlige behov.

Hvis hun selv skulle stemme nej, ville hun hellere ikke turde at sige det højt:

»Det er også fordi, Aberdeen er en rå by. Man kan risikere at få kastet tomater i hovedet, hvis man siger åbent, at man er imod uafhængighed.«

Nogle bruger i stedet Facebook til at fortælle, at de stadig vil være en del af Storbritannien, forklarer den unge dansker, der har set skotske venner skrive, at de vil blive kede af det, hvis Skotland bliver selvstændig.

Amalie Liv Christensen fortæller, at nogle af nej-vælgerne begrunder deres valg med, at det vil koste Skotland mange penge at omstrukturere landet efter en løsrivelse.

Til gengæld oplever hun, at de, der vil stemme for uafhængighed, skilter med det i bybilledet.

»Man ser store »yes«-skilte overalt, plakater i vinduerne og biler med »yes«-klistermærker på,« fortæller danskeren.

I modsætning til nej-stemmerne har ja-stemmerne nemlig ikke lagt låg på deres mening.

»Vi har en gartner, som hele tiden snakker om valget, og han prøver at overbevise os andre om det,« siger den 23-årige dansker, der føler sig beæret over at være i Skotland, mens valget står på - selv om hun ikke selv har stemmeret.

»Uanset hvad resultatet bliver, skriver vi historie i dag, og den her chance kommer ikke bare lige igen,« siger Amalie Liv Christensen.