Et stort arrangement som de nært forestående Olympiske Lege, hvor millioner af mennesker ventes forsamlet rundt omkring i Brasilien, er et oplagt mål for terrororganisationer.

Sådan lyder vurderingen fra to terroreksperter, Berlingske har talt med.

»Et terrorangreb ved OL ville ikke være et angreb mod Brasilien og brasilianerne, men mod en global begivenhed, hvor man kan ramme bredt. Der vil være massevis af vesterlandske turister til stede under Olympiaden, og det vil for IS (Islamisk Stat, red.) kunne legitimere et angreb mod fansene,« siger terrorforsker Carsten Bagge Laustsen fra Aarhus Universitet, og henviser til at IS ved at ramme vestlige fans rammer lande, der er med i koalitionen.

»Det gør det attraktivt i den forstand, at man kan skabe en større rystelse. Så det er et oplagt mål, men det er jo ikke sådan, at vi vader rundt i terrorister. Det er fåtal af folk, der har et ønske om at udføre et terrorangreb,« fortsætter han.

Størst risiko udenfor stadionerne

Risikoen for, at et angreb skulle ramme netop Brasilien, er ifølge terrorforsker Magnus Ranstorp »signifikant«. Men det er ikke – som man måske kunne foranlediges til at tro - på OL-stadionerne, at truslen er størst vurderer, terrorforskeren fra Försvarshögskolan i Stockholm,

»Det bliver svært for terroristerne at ramme legene på stadionerne, fordi der er så meget sikkerhed, men måske andre steder, hvor der er mange turister som på hoteller og i transportsystemet, kan de se muligheder,« siger Magnus Ranstorp.

Den vurdering deler Carsten Bagge Laustsen også:

»Der vil være meget, meget høje sikkerhedsforanstaltninger ved sportscentrene. Problemet er mere maraton-løbet og andet, der går gennem byen, for der er det vanskeligere at tjekke alle,« supplerer han og trækker paralleller til maraton-løbet i Boston 2013, hvor to bomber blev spræng tæt ved mållinjen.

Carsten Bagge Laustsen peger i samme forbindelse på tre elementer, der gør sportsbegivenheder ekstra tillokkende for terrorister: Der er et massivt presseopbud, så man er sikker på, at angrebet bliver dækket massivt, der er mange mennesker fra forskellige nationer, og derfor mulighed for at ramme flere lande, og der er mulighed for at ramme kendte sportsudøvere, hvilket også vil give genklang.

Ingen historie for jihadist-angreb

Torsdag blev 10 personer anholdt mistænkt for at planlægge et terrorangreb mod Legene. De er alle brasilianske statsborgere og menes at tilhøre en gruppe, der sympatiserer med terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS). De var ifølge de brasilianske myndigheder ikke medlemmer af IS, men havde forsøgt at kontakte terrorbevægelsen.

Allerede forud for anholdelserne besluttede de brasilianske myndigheder i denne uge at højne sikkerheden yderligere omkring OL. Det skete som en direkte reaktion på terrorangrebet mod Nice i sidste uge, hvor 84 personer blev dræbt, da en lastbil bevidst pløjede gennem en menneskemængde. Konkret betyder det flere sikkerhedstjek, og at ikke færre end 85.000 politibetjente, soldater og brandmænd vil være på job under legene. Det er ifølge CNN mere end det dobbelt af i London for fire år siden.

Brasilien har ifølge flere sikkerhedseksperter, som CNN har talt med, ingen historie for jihadist-angreb og ingen etablerede terrornetværk, men hvorvidt IS faktisk er etableret i landet, er svært at sige. For organisationen er ikke en fasttømret enhed – den har også mindre celler og de såkaldte »lonely wolves« (direkte oversat »ensomme ulve« dvs. terrorister, der handler alene, red.) tilknyttet i flere lande.

Dertil kommer at det langt fra er sikkert, at et terrorangreb rettet mod OL overhovedet ville blive planlagt af terrorister i Brasilien. Det kan ligeså vel være terrorister, der flyver til landet i anledningen af Olympiaden gemt i strømmen af turister. Det er nemlig ikke alle former for angreb, der kræver nøje kendskab til området, påpeger Carsten Bagge Laustsen, og nævner som eksempel en bombesprængning.

Ville du selv være særligt bekymret ved at skulle til Rio og se OL?

»Nej. Der er altid en risiko, og det er der overalt. Men risikoen for at dø i terrorangreb er stadig mikroskopisk, og hvis man tænker i de baner, kommer man aldrig nogen steder,« siger terrorforskeren.

Udenrigsministeriet: Forhøjet risiko

Hos det danske udenrigsministeriums borgerservice, der laver rejsevejledninger til en række lande, vurderes terrortruslen mod Brasilien som øget under legene. Mens OL pågår i august, vil der således være en »generel terrortrussel« i Rio de Janeiro, lyder det blandt andet i vejledningen.

»Vi har en formodning om, at det er et interessant mål for terrorister, og derfor må vi forvente, at der er en terrortrussel,« siger souschef hos Udenrigsministeriets Borgerservice, Martin Ellehøj.

Derfor opfordrer Udenrigsministeriets Borgerservice danskere, der rejser i landet, til at være særligt opmærksomme på offentlige steder og offentlig transport. Det gælder også ved »danske« steder, fx Den Danske Pavillon på Ipanema, det danske konsulat og ved hoteller, hvor der bor mange danskere under OL. En opfordring, der dog ikke skyldes, at der skulle være særligt stor risiko ved »danske« steder, fastslår souschefen.

Du kan læse hele Udenrigsministeriets vurdering her.