Briternes farvel til EU bør få Bruxelles til at vågne op og gentænke det europæiske projekt, mener avis.

København. Det ser sort ud for både Storbritannien og Europa efter briternes historiske afgørelse om at melde sig ud af EU.

Det mener lederskribenterne på de store danske aviser, hvor holdningerne kommer til udtryk under dystre overskrifter som "En europæisk tragedie", "Mørketid" og "Et trist farvel".

- Storbritannien og hele EU-samarbejdet er kastet ud i en tilstand af grundlæggende usikkerhed, mener Berlingske.

De økonomiske konsekvenser er i sig selv alvorlige nok, men langt værre er det, at briternes udtræden skaber tvivl om hele det europæiske projekt, mener avisen.

- Der hviler en tung forpligtelse på de europæiske ledere nu. Projektet må gentænkes.

- Forsømmer man at reagere fornødent på det britiske farvel, kan følgerne blive nye folkelige oprør. Nye exits. Og unionens ultimative kollaps, hedder det i lederen.

Politiken ser brexit som "et tilbageslag for et enestående politisk projekt", og nu er det op til de 27 tilbageværende lande at skabe et ny perspektiv for Europa.

- En ulykkelig afstemning i ét land skal ikke følges af flere ulykker i andre lande som Holland, Ungarn og Danmark, hvor kravet om lignende afstemninger allerede er pisket op i populismens navn, skriver Politiken.

Også Jyllands-Posten ser valgresultatet som et signal om, at EU indleder en reformproces.

Den folkelige skepsis i EU mod projektet er vokset gennem årene, og "dybest set" kan det ikke overraske, at europæerne står af, mener avisen.

- Briterne står over for en stor udfordring, når de i de kommende år skal forhandle med EU. Men Europa står også over for en stor udfordring med at reformere konstruktionen på en måde, så borgerne kan følge med, skriver Jyllands-Posten.

Ekstra Bladet undrer sig over de mange dommedagsprofetier, som de britiske vælgeres beslutning har affødt.

- Der er ingen grund til at være overrasket, skriver EB under overskriften "Vi vil også have vores land tilbage".

- Den folkelige modstand mod den bureaukratiske EU-maskine maser sig uimodståeligt frem overalt i EU, og de, der nu er i chok over briternes exit, har kun sig selv at takke for forskrækkelsen. Det er nemlig kun eliten, der er i chok. EU er blevet elitens projekt, ikke befolkningernes. Derfor er det lykkeligt, at briterne sagde stop.

/ritzau/