Mor til Utøya-overlever skulle ikke nyde noget af at møde Breivik, som ville slå hendes søn ihjel.

Danske Britt Kreutzmann, som bor i Norge, er mor til Utøya-overleveren Patrick Piscot. Hun kunne mandag stå ansigt til ansigt med højreekstremisten Anders Behring Breivik.

På et åbent møde i Oslo Byret erkendte den terrorsigtede nordmand at have myrdet i massevis af unge mennesker på en sommerlejr.

Retsmødet foregik for åbne døre, og der var reserveret pladser til pårørende og overlevende, men Britt Kreutzmann holdt sig alligevel langt væk.

- Hverken min søn eller jeg har lyst til at beskæftige os med ham. Ingen af os har lyst til være i nærheden af ham overhovedet.

- Vi vil simpelthen have så lidt at gøre med ham som overhovedet muligt. Han har haft en alt for stor indflydelse på vores hverdag, fortæller Britt Kreutzmann.

LÆS OGSÅ:

LÆS OGSÅ:


Hun bor i byen Tylset, der ligger 330 kilometer nordøst for Oslo, og hendes søn befandt sig på Utøya den skæbnesvangre julidag, da Breivik slog til.

Sønnen overlevede massakren.

LÆS OGSÅ:

Efter blodbadet er Anders Behring Breivik sigtet efter den norske terrorparagraf, der kan give 21 år bag tremmer.

Dermed kan Norges mest forhadte person komme på fri fod igen, når han bliver en midaldrende mand i 50'erne.

- Jeg har diskuteret sagen med mine venner og forestillet mig Hitler sidde i fængsel og komme ud efter 21 år. Jeg føler noget i samme retning: At der er personer, der er så uhyggelige, at de ikke burde komme ud igen, siger Britt Kreutzmann.

- Det er uhyggeligt at tænke på, at han kan blive sluppet fri igen. Det ønsker jeg ikke, selvom jeg går ind for den politik, vi har i Skandinavien, tilføjer hun.

Men Breivik kan også få en forvaringsdom, hvor datoen for en eventuel løsladelse ikke ligger fast.

- Og så kan han sidde længere end 21 år. Men vi ved jo ikke, hvordan det ender, siger Britt Kreutzmann.

Under mandagens åbne møde i Oslo Byret gik Brevik blandt andet til angreb på multikulturalismen, som han udråbte til en "hadideologi, der støtter dekonstruktionen af det norske samfund".

Men Brevik-meldingerne er så outrerede, at Britt Kreutzmann slet ikke gider beskæftige sig med dem, lyder det.

- Jeg går ikke så vældigt meget op i ham og hans udtalelser. Det, som han står for, ligger flere lysår fra, hvad almindelige mennesker tænker. Jeg kan bare ryste på hovedet, siger hun.

Breivik spurgte også dommeren, om han måtte sige noget til de "krænkede" i retssalen, men det fik han ikke lov til.

/ritzau/