Dansk læge om Schumacher: Det mest opmuntrende er, at han ikke er død endnu

Den tidligere Formel 1-kører Michael Schumacher kæmper fortsat for sit liv i koma, efter at han søndag styrtede på ski og slog hovedet mod en sten.

Lægerne, der behandler Michael Schumacher på hospitalet i franske Grenoble, holdt mandag formiddag et kort pressemøde. Her oplyste de, at Schumachers tilstand er kritisk. Han ligger fortsat i koma og er blevet opereret for en hjerneblødning.

En af Danmarks førende hjernekirurger Jannick Brennum, der er klinikchef på neurokirurgisk afdeling på Rigshospitalet, mener, at de franske lægers udmeldinger i dag tyder på, at situationen fortsat er meget alvorlig.

- Det mest opmuntrende er vel, at han ikke er død endnu, siger Jannick Brennum til bt.dk.

Jannick Brennum vurderer, at Schumachers skader ud fra de oplyste informationer er så alvorlige, at han fortsat er i livsfare.

- Det er svært at sige, hvor gode hans chancer er for at overleve. Men med de tiltag, som lægerne har gang i, lyder det som om, at han er svær syg og i høj risiko, lyder det fra hjernekirurgen.

44-årige Michael Schumacher var søndag involveret i en alvorlig skiulykke, da han var på skitur med sin 14-årige søn på skisportsstedet Meribel i de franske alper.

Da Schumacher stod off-piste mellem løjperne, mistede han af ukendte årsager kontrollen og styrtede og slog hovedet mod en sten. Selv om Schumacher havde hjelm på, tog hans hoved stor skade.

En scanning efter ulykken viste, at Schumacher havde flere såkaldte 'blå mærker' inde i sit kranium. Lægerne opererede for at reducere det indre tryk på hjernen. Operationen gik fint, men viste desværre også, at der havde været blødninger i begge sider af hjernen.

Jannick Brennum forklarer, at de næste 5-8 dage er altafgørende for, om den syv-dobbelte Formel 1-verdensmester overlever.

- Hvis han kommer forbi den første uge i live, så er der en god sandsynlighed for, at han overlever. Hvad funktion han så overlever med, må tiden vise, siger Jannick Brennum og forklarer, at genoptræningsforløb efter sådanne ulykker ofte kan tage både halve og hele år.

De franske læger oplyste på pressemødet, at de nu arbejder på at mindske trykket i hjernen så meget som muligt.

Det gør de bl.a. ved at lægge Michael Schumacher i hypotermi, hvilket betyder, at hans krop bliver kølet ned til cirka 34-35 grader. Det tyder ifølge Jannick Brennum på, at lægerne har svære problemer med at styre trykket inde i hans hovedet.

- Hypotermi er en behandling, man bruger, når man ikke rigtig har andet at gøre. Det er lidt ryggen-mod-muren-handlinger. Det er ikke en behandling, der har en bevist effekt, men mere en teoretisk effekt. Det er i bedste fald en eksperimental behandling.

Jannick Brennum forklarer, at de medicinske måder man kan holde trykket nede i hjernen på desværre ikke er særlig effektive, mens kirurgiske metoder også kan være meget risikofyldte.

.

djv jk jkv h
Michael Schumacher er en habil skiløber. Her ses han under en tidligere ferie i de franske alper. (Photo: PATRICK HERTZOG)

.

Jannick Brennum forklarer, at det altafgørende lige nu er, at lægerne formår at holde trykket i hjernen nede og blodcirkulationen intakt.

Den danske hjernekirurg forklarer, at vores hjerne bor i en lukket kasse, som udgøres af kraniet, og inde i det er der nogle skillevægge, der ligesom deler hjernes bopæl op i fire lejligheder. Hvis trykket stiger i en af de fire lejligheder i forhold til de andre, så prøver hjernen at forskubbe sig imellem dem og tager skade.

Hjernen skal have sin blodforsyninger, som bl.a. bringer ilt og energi til hjernen og sørger for at fjerne affaldsstofferne fra hjernen.

Hvis trykket stiger i hovedet, så er hjertet nødt til at pumpe hårdere for at få blodet til at strømme igennem, fordi trykstigningen inde i hovedet kommer til at fungere som en modstand.

- Hvis trykket i hjernen stiger tilstrækkeligt hårdt, og hjertet ikke kan pumpe hårdt nok, så kan blodet ikke komme igennem. Så kan områder i hjernen dø, hvilket betyder, at man bliver hjerneskadet. Dør hele hjernen, så dør man, siger Jannick Brennum.

Selv om Schumachers situation lige nu ser meget kritisk ud, så fortæller Jannick Brennum, at der kan være et lille håb.

- Vi ser ind imellem patienter med så alvorlige skader, hvor vi siger, det kan man da ikke overleve, men så gør de det og kommer sig overraskende godt.

Han henviser bl.a. til den meget medieomtalte Gabrielle Giffords fra den amerikanske kongres, der for to år siden blev skudt gennem hovedet under et valgmøde. Hun overlevede og gjorde så store fremskridt, at hun kunne smile og snakke igen.

- Der er folk, der klarer sig overraskende godt, men også folk der dør af det, siger Jannick Brennum.

.

fberbbeb t
Lægerne, der behandler Michael Schumacher på hospitalet i franske Grenoble, holdt mandag formiddag et kort pressemøde. Her oplyste de, at Schumachers tilstand er kritisk. (Photo: ROBERT PRATTA)

Læs også: