Danmark blev højst overraskende bragt på banen, da de amerikanske præsidentkandidater, med blandt andre Hillary Clinton og Bernie Sanders, debatterede natten til onsdag.

Men ifølge Niels Bjerre-Poulsen, USA-ekspert fra Syddansk Universitet, skal vi ikke tro, at vi nu er på alle amerikaners læber det næste stykke tid. Der var nemlig en helt særlig grund til, at Danmark blev brugt som eksempel.

»Vi skal ikke falde ned af stolen af begejstring, blot fordi vi bliver nævnt. Vi bliver brugt som eksempel på et land, som kan kombinere en fri markedsøkonomi med et stærkt velfærdssamfund,« siger han og uddyber:

»Bernie Sanders bruger jævnligt Danmark og de andre skandinaviske velfærdssamfund som eksempler på noget, USA skal efterleve. Han synes, det er positivt, at man kan have et gratis sundhedsvæsen og et gratis uddannelsessystem. Han er en slags amerikansk socialdemokrat, og politisk ligger han til venstre for Hillary Clinton,« siger han.

Hillary Clinton lagde hurtigt afstand til Bernie Sanders' lovprisning af Danmark, selvom hun tilføjede, at hun holdt af det skandinaviske land.

»Jeg elsker Danmark. Men vi er ikke Danmark. Og jeg tror, at vi gør os selv en bjørnetjeneste ved at vende ryggen til vores kapitalistiske grundprincipper,« lød det fra Clinton.

Ifølge Niels Bjerre-Poulsen er det helt bevidst, at den måske første kvindelige, amerikanske præsident forsøger at lægge afstand til sin 74-årige modstander.

Bernie Sanders bliver af politiske modstandere ofte stemplet som socialist i sovjetkommunistisk forstand, og derfor gør Hillary Clinton en dyd ud af at lægge afstand til sin demokratiske modstander.

»Hun mener, at den amerikanske model selv har skabt en stor middelklasse, og at de ikke behøver at eksperimentere med andre samfundsmodeller,« siger Niels Bjerre-Poulsen, som fortæller, at det ikke er utænkeligt, hvis Bernie Sanders i en fremtidig debat igen bringer Danmark på banen.

I USA har man også bidt mærke i det danske eksempel, og på Twitter har alverdens brugere kommenteret det.

Se et uddrag her: