Tyrkiet stiller krav til EU om visumfrihed til Europa. EU's præsident antyder, at aftalen er ufærdig.

Nicosia: Cypern vil ikke på de nuværende vilkår tilslutte sig den aftale, som EU er på vej til at indgå med Tyrkiet om flygtninge. Det siger landets præsident, Nicos Anastasiades.

Først skal Tyrkiet give væsentlige indrømmelser i striden om det delte Cypern.

EU's præsident, Donald Tusk, der tirsdag besøger Cypern, siger, at der skal arbejdes videre med aftalens "legalitet".

Tyrkiet er gået med til at tage flygtninge tilbage fra Grækenland, mod at tyrkerne ikke længere skal have visum for at besøge EU-lande. Samtidig vil Tyrkiet have genoptaget medlemsforhandlingerne med EU ved at åbne flere såkaldte kapitler.

Tyrkiet vil også have flere penge af EU til at kunne tage imod flygtninge fra især Syrien.

- Cypern agter ikke at tilslutte sig åbningen af nogle kapitler, hvis Tyrkiet ikke lever op til sine forpligtelser, siger Anastasiades efter sit møde med Tusk.

Cypern har været en delt ø siden 1974. Dengang besatte Tyrkiet den nordlige halvdel af øen, da græske cyprioter forsøgte at kuppe sig til magten.

Tyrkiet anerkender ikke Cyperns regering, og det fik i 2009 den cypriotiske regering til at blokere for Tyrkiets optagelsesforhandlinger med EU.

Tusk siger efter mødet med Aanastasiades, at "vigtige spørgsmål om legaliteten" i en aftale kræves stadig afklaret, når Tyrkiet igen mødes med EU-landene på et topmøde senere i denne uge.

I 1983 erklærede Tyrkiet ejerskab over en tredjedel af øen og oprettede staten Nordcypern, som kun bliver anerkendt af tyrkerne.

I forbindelse med optagelsesforhandlingerne op til 2004 forsøgte EU og FN at forhandle en aftale, hvor hele Cypern kom med ind i EU. Men det gik i vasken i sidste øjeblik, da den græsk-cypriotiske regering på daværende tidspunkt valgte at modarbejde, at Nordcypern skulle med.

/ritzau/AFP